1. Málo pijete
Co uděláte, když dostanete žízeň? Co je to za hloupou otázku, namítnete nejspíš. Jenže odpověď už tak logická není. Ve více než polovině případů reagují lidé na pocit žízně tím, že něco snědí! Nepatříte náhodou mezi ně? Zkuste to příště udělat naopak, a když dostanete nenadálý hlad, vypijte sklenici vody. Obyčejné, neperlivé, bez příchutě. Počkejte 20–30 minut, a když vás do té doby hlad nepřejde, teprve si zakousněte něco malého.
Půl hodiny před každým jídlem taky vypijte sklenici vody. Zaplníte jí žaludek a díky tomu pak sníte mnohem menší porci.
2. Málo spíte
Je to tak – nedostatek spánku zvyšuje chuť k jídlu. Snižuje také hladinu leptinu, což je hormon, který signalizuje pocit sytosti.
3. Hlídáte si kalorie, ale ne příjem živin
Pečivo, těstoviny, bílá rýže, sladké cereálie, to všechno jsou potraviny, které obsahují obrovské množství jednoduchých sacharidů. Říká se jim také „rychlé“, protože je tělo rychle stráví a nenasytí nás na dlouhou dobu. Pro delší trávení jsou naopak vhodné komplexní sacharidy, obsažené v celozrnném pečivu, hnědé rýži, obilovinách, ale i v ovoci a zelenině. Mnohem lépe než jednoduché cukry vás zasytí kvalitní tuky, bílkoviny a vláknina.