7. října 2016
 | 
Foto: Shutterstock
Že vám viróza vždycky zkomplikuje život, když to nejmíň potřebujete? Víme, jak s ní zatočíte.
1 / 2

Tahle moudra jste nejspíš slyšela stokrát. Vůbec jim nevěřte!

Omyl:  Za chřipku může hlavně zima.

Chladné počasí nemá s chřipkou nic moc společného. Ve studených měsících sice potkáte víc kýchajících lidí, ale jen proto, že tráví víc času v suchých a teplých místnostech. Virům se v takovém prostředí líbí a snadno se šíří.

Omyl: Nakazit se můžete i polibkem!

Jedna studie prokázala, že abyste dostala chřipku při líbání, potřebujete tisícinásobně víc virů, než když je vdechujete. Líbáním se tedy sice nakazit můžete, ale mnohem nebezpečnější je stát vedle kýchajícího člověka v tramvaji.

Omyl: Při nemoci se musíte pořádně posilnit jídlem.

Trávení okrádá tělo o energii, kterou by mohlo věnovat na vylučování škodlivin. Navíc špatnou stravou organismus ještě víc zanášíte! Vynechte proto nekysané mléčné výrobky, které vás zahleňují, a jednoduché cukry, jež odvádějí vodu z těla.

Omyl: Když půjdete ven s mokrou hlavou, nastydnete.

Vědci polili polovinu dobrovolníků vodou a vyslali na mráz, zatímco druhá půlka vyšla ven suchá a teple oblečená. Počet nachlazených byl ale u obou skupin stejný!

Omyl: Po třech dnech nemoci už nikoho nenakazíte.

Nakažlivá jste několik dní předtím, než se nemoc projeví, a ještě týden po vyléčení! Proto chřipkové epidemie trvají tak dlouho. Řešení? Nechodit mezi lidi nebo nosit roušku.

1 / 2