Přizpůsobovat skladbu jídla podle toho, zda právě panuje léto nebo zima, je v našich zeměpisných podmínkách do určité míry nutností. Ročním obdobím se museli řídit i naši předkové. Proto u nich na jaře a v létě převládala čerstvá strava převážně rostlinného původu, s příchodem podzimu a zimy konzumovali především energeticky vydatné potraviny. Postupně se krátí dny a nižší teploty získávají navrch, což není pro organismus nic příjemného.
CO JÍST
Podzim je obdobím jablek. Ta jsou bohatá na vitamin C i vlákninu. Proto využijte rozmanité nabídky a konzumujte jedno jablko denně. Jablka lze navíc připravovat na různé způsoby, včetně tepelné úpravy, takže nemusíte mít obavy, že se vám ‚přejedí‘. Při umírněné konzumaci tělu prospívá hroznové víno – dodá draslík, odvodňuje, čistí ledviny a močové cesty. Dovede úspěšně bojovat i s únavou a nervozitou. Bude-li počasí přát houbám, vyrazte na ně – mají nízkou energetickou hodnotu, obsahují minimum tuku a žádný cholesterol.
KDYŽ VÁS HONÍ MLSNÁ
Zkuste sušená dýňová nebo slunečnicová semínka. Jsou bohatá na stopové prvky i vlákninu.
NEPODCEŇUJTE POLÉVKY
Jíst je můžete po celý rok, jen dbejte na jejich dietnější úpravu. Nejvhodnější jsou zeleninové, ale zapomeňte na zahušťování jíškou. Na podzim a v zimě připravujte polévky hutnější (snadno je zahustíte rozmixovanou zeleninou), po zbytek roku jsou vhodnější zeleninové vývary. K dochucení používejte čerstvé bylinky.
Nejzdravější suroviny do polévky:
Chilli – prohřívá tělo a ničí bacily
Kari – bojuje proti nachlazení
Rajčata – ozdravují srdce
Čočka – zajistí lepší trávení
Košťály – posilují kosti
Vyzkoušejte podzimní polévky, recepty zde!