2. října 2016
Bůh prý vymyslel jídlo, ďábel koření. A přidáme-li do jídla koření přesně tak akorát, můžeme si čertovsky dobře pochutnat.
1 / 4

Koření mělo v minulosti cenu zlata a bylo vzácným obchodním artiklem. Vedly se o něj líté boje a byla obsazována celá území. Encyklopedie označují jako koření různé části rostlin – listy, květy, oddenky, plody apod., sušené nebo čerstvé, které se díky silicím vyznačují specifickými vůněmi, chutěmi i barvami. Koření to vše dodává jídlu a ovlivňuje i jeho vzhled. Ačkoliv dnes již není nejdražší položkou domácího rozpočtu a už se dávno nezamyká, hraje stále důležitou roli v našich kuchyních. V případě koření ovšem platí, že méně někdy znamená více…

Drahocenná surovina

Podle archeologů znali koření už v době kamen­né. Používalo se po tisíciletí v Arábii, Asii, Středozemí. Po několik staletí představovalo tak výnosný obchod, že se o úrodná území dokonce válčilo a budovaly se koloniální říše. Některým kořením byla přisuzována dokonce magická moc. Obchod s kořením velmi dobře prosperuje také dnes, avšak na jiných principech. Díky tomu si v našich kuchyních můžeme přikořenit takřka vším, čím je libo, a za přiměřenou cenu.

chilli papričky

dodají jídlům říz díky palčivému kapsicinu. Jednou z nejostřejších odrůd je Bird’s eye. Opatrně dávkujte, doporučují se maximálně 2 ks na čtyři porce.

sečuánský pepř

Staré, velmi ostré a aromatické čínské koření.

1 / 4