O co jde:
Odborníci z pensylvánské univerzity zjistili, že lidé jsou zvyklí na určitou porci a tu víceméně snědí celou bez ohledu na to, jak výživné jídlo mají na talíři. Porci svíčkové se třemi knedlíky zdlábnete bez většího rozmýšlení, přitom nad jejím energetickým ekvivalentem, totiž osmi rohlíky se šunkou, už byste trochu váhala, že? Zrovna tak čtvrt misky rozinek dodá vašemu tělu stejných 418 kJ jako dvě misky grapefruitu, přitom ovoce vás mnohem víc zasytí.
Co vám to udělá:
Nejde tady o dietu, ale o dlouhodobý stravovací plán, jehož cílem je vybírat si k jídlu takové potraviny, jejichž objem a váha odpovídají vašim zvykům a potřebám, ale které vám zároveň doručí do těla méně kilojoulů. Budete se cítit sytá, jenže váha vám půjde pomalu dolů.
Co jíst:
Žádná skupina pochoutek není zakázaná, jen si potřebujete hlídat, čeho sníst víc a čeho míň.
Jezte hodně:
zeleninu a ovoce bez škrobu (rajčata, brokolici, pomeranče, melouny), netučné a neslazené mléko, tvaroh, jogurty, polévky bez smetany, libové maso a salámy bez viditelného špeku (šunka, debrecínka, moravské uzené, šunkový salám).
Jezte středně:
ovoce a zeleninu se škrobem (banány, brambory), luštěniny, rýži, těstoviny, pečivo. Z této kategorie si dávejte maximálně jednu porci denně.
Jezte míň:
sýry, pizzu, zmrzliny, majonézy, měkké mleté salámy, buřty, tvrdé salámy se špekem. Řádově tak jednou týdně.
Dejte si občas:
chipsy, čokoládu, sladkosti, sušenky, máslo, alkohol.