27. srpna 2016
 | 
Foto: Shutterstock
Hodí se jako příloha k masu i rybě. A navíc pomáhají budovat svalovou hmotu. Jejich kouzlo rovněž spočívá v jednoduché přípravě. Řeč je o fazolích.
1 / 3

Zpozornět by měli i ti, kteří do svého jídelníčku zařazují málo zeleniny. Právě fazole jim mohou posloužit jako slušná kompenzace. Fazole se totiž řadí mezi hodnotné luštěniny obsahující významné množství bílkovin (cca 20g/100g), proto by jimi neměli pohrdnout ani svalovci. Dále obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu (více jak 8g/100g), takže ti, co nejí dostatečné množství zeleniny, si fazolemi mohou vhodně doplnit jídelníček. Zároveň však fazole mají malé množství tuku (0,5-1,5g/100g). 

1. Adzuki

Fazole Adzuki pocházejí z Číny a vynikají jemnou oříškovou chutí. Obsahují mnoho bílkovin, fosforu, vápníku a zasytí na delší dobu. Doporučují se při ledvinových onemocněních. Namáčí se na 3-4h a výhodou je, že se voda po namočení nemusí slévat. Vaří se 1 hod v tlakovém hrnci.

2. Mungo

Fazole Mungo pochází z Indie a pěstuje se v Číně a Thajsku. Je významným zdrojem železa, vitaminů, draslíku, hořčíku a nejčastěji má olivově zelenou nebo červenou barvu. Chutí připomíná zelený hrášek a je dobře stravitelná. Je vhodná k naklíčení´, neboť nepodléhá hnilobě či plesnivění. Její chuť vynikne v kombinaci s kari kořením. Namáčí se na 4-8 hodin a voda se slévá. Vaří se 10 min v tlakovém hrnci (45 min v normálním hrnci).

3. Bílá

Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Používá se k  přípravě různých druhů jídel. Díky své jemné struktuře se výborně hodí na výrobu fazolového pyré. Před uvařením se namáčí na 8-12 hodin. Bílá fazole je vhodná na polévky, pomazánky, saláty, zapečení, přílohy apod. Vaří se 20 min v tlakovém hrnci (1,5 hod v normálním hrnci).

1 / 3