Když vejdete do obchodu není tam jeden bochník chleba, ale desítky druhů od pšeničné klasiky přes celozrnné po žitné. Jak vybrat tedy to správné pečivo a udělat to nejlepší pro vaše zdraví?
Bílá mouka
Bílá neboli rafinovaná mouka je zbavena všech důležitých látek, které potřebujete. Jde o to, že pečivo z bílé mouky vás zasytí jen na chvíli a vy opět musíte hledat něco k snědku. Naopak celozrnná mouka obsahuje polysacharidy, tedy složené cukry, které se uvolňují do krve pomalu a postupně, díky tomu máme stálou hladinu cukru v krvi a cítíme se sytí.
Celá zrna jsou klíčem
Celozrnné pečivo by mělo obsahovat celá zrna, která jsou zdrojem vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálů. Problém je v tom, že označení celozrnné může mít i chléb, který obsahuje „pouze“ 51% procent ingrediencí z celých zrn. Takže je velmi důležité číst etikety, kde je podíl složek uveden.
Méně je více
Absence umělých chutí, barviv a konzervačních látek je velmi důležitá. Tyto přísady nejsou pro tělo žádným přínosem. Proto čím méně jich etiketě najdete, tím lepší chléb držíte v ruce.
Vláknina
Vláknina dokáže udržet pocit sytosti, takže po jídle hned nehledáte, co byste ještě snědla. Na etiketě se podívejte, kolik procent vlákniny pečivo obsahuje, hledejte údaj vyšší než 3g v běžné porci.
Reklama
Pozor na reklamní triky. Na trhu je pečivo, které se honosí označením cereální a reklama hlásá, že je pro vaše zdraví i figuru to nej. Cereální znamená, že se pečivo vyrábí z obilí, tedy může být klidně z pšeničné rafinované mouky. Někteří obchodníci pečivo přibarvují, aby vypadalo „zdravěji“ například karamelem nebo sladem.
Další trik je ve slově vícezrnné, může to být pečivo, které obsahuje alespoň 5% jiných zrn kromě pšenice a žita. Takže to klidně může být chléb, který je posypaný semínky.