9. srpna 2016
Fenykl většina z nás zná jako čaj proti nadýmání. Ale nenechte se odradit. Fenykl se dá zpracovat téměř celý a pro náš organismus má blahodárné účinky. 

Nejen čaj

Semínka fenyklu jsou stará známá pomůcka proti nadýmání. Specifická vůně čaje vám možná připomene dětství, kdy vám tento čaj pravidelně ordinovali. Ale už naše babičky dochucovaly fenyklem různá jídla.
Listy se používají jako obal při pečení ryb. Stonek můžete nakrájený přidávat do polévek s ostatní zeleninou a hlíza je voňavá a chutná, léčí a ještě pomáhá při hubnutí. Hlízu můžete přidat do salátů, grilovat, restovat a dusit.

Fenyklová tajemství

Fenykl obsahuje množství vitaminů, hlavně betakaroten, vitamin B, C i E. Kromě nich v něm najdete také minerální látky jako draslík, sodík, vápník, železo i hořčík a samozřejmě je zde zastoupena také vláknina.

Proč ho jíst?

Ze zdravotních účinků můžeme fenyklu vděčit za pomoc při léčbě zánětů, problémů dýchacích cest i ženských problémů. Další skvělou vlastností je pomoc při hubnutí. Kombinace látek v této zelenině totiž příznivě působí na trávicí systém a jeho správné fungování.

S fenyklem se bojuje i proti nadbytečnému tuku, protože napomáhá jeho rozkladu. Navíc je silně detoxikační, takže z těla odplavuje toxiny. Nejlepší je jej konzumovat pravidelně, nemusíte ho dávat do všech jídel, spíš se naučte fenykl do jídel začleňovat. 

Vyzkoušejte: Omeleta s dušeným fenyklem