Že je čokoláda tělu prospěšná a v rozumné míře ani nejde na tloušťku, jsme psali již několikrát. Ale podle nových vědeckých studií přímo blahodárně působí na náš organismus hned v několika směrech. V tom se podobá kávě, kterou vědci také stále více doceňují.
9 důvodů, proč ji jíst
1. Zlepšuje náladu – čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, po její konzumaci se cítíme lépe a šťastnější. Umí také ‚vybalancovat‘ důležité hormony v mozku. Pouhá vůně čokolády pomáhá relaxaci, což potvrzuje i stále větší obliba čokoládových masáží.
2. Snižuje krevní tlak – američtí vědci přišli na to, že ti, kdo si pravidelně dopřávají malé množství hořké čokolády, mají nižší krevní tlak i hladinu ‚špatného‘ cholesterolu.
3. Pomáhá při hubnutí – dánští odborníci zjistili, že pokud si před jídlem dáte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, sníží se chuť na sladké a tučné pokrmy.
4. Je lepší než líbání – britští vědci tvrdí, že čokoláda může člověka vzrušit více než líbání. Tělo na její konzumaci reaguje až 4x déle než na vášnivý polibek. Indiáni ji odedávna používali jako účinné afrodisiakum.
5. Chrání před mrtvicí – pravidelná konzumace čokolády snižuje podle rozsáhlého výzkumu riziko mrtvice o 22 %.