14. července 2016
 | 
Foto: Shutterstock
Můžeme je koupit během celého roku, ale nyní mají tu správnou barvu i chuť.

Sytost

Domácí rajčata by měla obsahovat chrom, který zvyšuje pocit sytosti. Podobný efekt mají třeba houby. Proto zkuste například rajčata plněná houbami a máte rychlé jídlo, po kterém nebudete za pár minut luxovat ledničku.

Krása

Rajčata obsahují přirozený kolagen, kreý prospívá naší kráse – vlasům, pokožce i nehtům.

Trávení

Vysoký obsah vlákniny zlepšuje naše trávení a zefektivňuje metabolismus. Proto se nebojte přihodit rajčátka do jídel.

Regulace cholesterolu

Cholesterol je civilizačním strašákem. Právě rajčata by měla snižovat jeho podíl v krvi, což samozřejmě prospívá našemu zdraví.
Nízky glykemický index ukazuje, že jsou vhodná při dietním stravování.

Jak je konzumovat?

Nejlepší jsou samozřejmě čerstvá bez chemického ošetření. Ale nemusíte se bát je vařit, dusit či péct. Skvělá je i čerstvá rajčatová šťáva. Nápady na vaření najdete zde: www.jenprozeny.cz/gurmet/40205-varime-rajcat

Skladování

Neskladujte je v lednici, mohli by přijít o vůni a zbytečně zvtrdnout. Ideální je temné místo se stálou teplotou, kde krásně dozrají.