Pozor na výběr octa při zavařování

  6:25aktualizováno  25. března 2019 19:21
Na trhu totiž existuje octů celá řada a ne každý se hodí na zavařování i dochucování současně.


Lihové octy především pro zavařování a nakládání


Těmi nejznámějšími jsou lihové octy, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Mnohé hospodyně jej používají pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů, vyvařují s ním kámen z rychlovarných konvic - prostě univerzál na všechno.


Ve skutečnosti je ocet lihový nejvhodnější pro nakládání. A to jak chuťově, tak svou koncentrací pro dobrou konzervaci potravin. Pro dochucování majonéz, salátů či dressingů použijte naopak octy ovocné s výraznější a vhodnější chutí.



Ocet pro zavařování dobře vybírejte


Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.


Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek  zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?



Rozdíl může být v octu.


V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.




Ovocné octy – ideální dochucovadlo


Mnohé hospodyně používají pro všechna dochucení jeden jediný typ octa – kvasný lihový. Na trhu však existují pro dochucování i vhodnější druhy - ovocné octy.



Jablečný kvasný ocet


Má blahodárný vliv na naše zdraví - přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti, odstranění pocitu únavy a snižování hladiny cholesterolu v krvi. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou, silnou a ostrou chuť.




Vinný kvasný ocet


Vyrábí se z bílého nebo červeného vína. Jsou ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni.



Mnoho dalších rad a tipů na zavařování, nakládání a použití octa v moderní kuchyni najdete na www.bzeneckyocet.cz.


  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 13. týden roku 2024

Březen se chýlí ke konci, co nás podle hvězd čeká v jeho posledním týdnu? Panny, kritikou šetřit nebudete, ale zařadíte...

Nejvyšší čas na změnu šatníku. Víme, bez čeho se na jaře neobejdete

Letmý pohled z okna stačí a hned máte jasno. Počasí velí jednoznačně - je čas vyjarnit šatník. Už jste si pořídili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jaro volá po barvách. Víme, čím bezpečně rozbijete mrtvou zimní šeď

Aktuální období už není o tmavých a studených barvách. Právě naopak, trendy přejí výrazným a veselým odstínům....

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Co o vás prozradí vaše vlasy? Změna účesu ženu posouvá vpřed

Platí snad, že co střih, to jiná povaha? Může o vás účes prozradit okolí víc, než by se vám líbilo? A co vy, najdete...

Neutápějte se v minulosti. Chyby dělá každý, ale ať vás nesemelou

Každý člověk udělá někdy v životě chybu. Nezřídka si ji vyčítá, neustále myslí na její následky, vrací se k ní a trápí...

Zima utužuje naše vztahy. Konečně máme čas si pořádně popovídat

Možná studené časy nemáte rádi. Proklínáte je, a když můžete, radši se před nimi schováváte v teple domova. Ale to je...

Rozhýbejte prsty. Jógové cvičení uvolní klouby, šlachy i svaly

Chtěla byste, aby vaše ruce zůstávaly stále mrštné, hbité a pohyblivé? Snadná pomoc, stačí každý den zařadit pár...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...