V létě si dopřejte čerstvější kuchyni – některá přírodní ‚dochucovadla‘ si můžete pěstovat sami. Bodují bylinky! „Z čerstvých prodáváme jak bylinky v květináči, tak sklizené v plastovém obalu. V sezoně zmíním bazalku, libeček, petržel, kopr, tymián, mátu, rozmarýn, majoránku. K dostání jsou i sušené,“ říká odbornice z Billy Simona Breen.
Kuřecí
rozmarýn, šalvěj, oregano, tymián, zázvor, bobkový list, petržel, bazalka i kari
To vše můžete použít na kuřecí maso. Na kari lze připravit kuřecí, vepřové i jehněčí maso. Dá jídlu nahořklou orientální chuť. Často se kombinuje s kurkumou, chilli, pepřem, skořicí a koriandrem. „Použití bylinek vždy záleží na receptu. Kuře na špízu je vynikající s tymiánem či oreganem, pečené vcelku zase s rozmarýnem. Bylinky jsou samy o sobě univerzální, vždy záleží na kuchařské fantazii a zkušenostech zákazníka,“ podotýká odbornice z Billy Simona Breen.
Krůtí
rozmarýn, šalvěj, tymián, zázvor, petržel, bobkový list nebo koriandr
Koriandr je také orientální bylinka, typická kořenitou exotickou vůní. Z rostliny lze využít všechny části. Stonky, listy, kořeny i sušená semena. Pokud přidáme koriandr, maso většinou dusíme.
Králík
petržel, jalovec, bazalka, tymián, bobkový list, zázvor
Bazalka je koření, které ke králíkovi sedne. Patří mezi nejoblíbenější koření středomořské kuchyně. Maso po ní získá velmi aromatickou a peprně nasládlou chuť a vůni. Pohodlně ji lze pěstovat za oknem v květináči po celý rok. Kromě masa se užívá i do salátů. Přidává se až do hotového jídla.