18. května 2016
Chřestová sezona je krátká, využijte ji naplno. 

Chřest je bohatý na vitamin C, B, A, E, kyselinu listovou a minerály – draslík, železo, zinek, vápník a fosfor.

Lahodná zelenina se často doporučuje při dietách, protože 100 g chřestu obsahuje pouze 17 kalorií.

Léčivé účinky chřestu:

  • detoxikuje organismus
  • posiluje imunitu
  • má pozitivní vliv na omlazování buněk a krve tvorbu
  • podporuje nervový systém
  • působí preventivně proti stresu
  • zastavuje růst rakovinových buněk
  • působí močopudně – odvodňuje a pročišťuje močové cesty a ledviny
  • posiluje paměť
  • díky obsahu kyseliny listové je vhodný pro budoucí maminky
  • působí jako přírodní afrodiziakum

Jak poznáte čerstvý chřest?

Čerstvý chřest nesmí být povadlý, vlhký ani suchý. Výhonky by měly být ohebné, při pokusu o ohnutí se nesmí ihned zlomit.

Příprava

Před vařením chřest očistěte škrabkou, velmi mladé výhonky se loupat nemusí.
Spodní dřevnaté části odřízněte
Chřest vkládejte až do vroucí vody, do které přidejte trochu soli a cukru
Chřest vařte 10 – 14 minut podle síly výhonků.

Chřestové recepty pro inspiraci