Tofu je vyrobené ze sóji a je známé svým bohatým obsahem bílkovin, nízkým množstvím tuků a sacharidů. Dávka vlákniny z něj dělá velmi bohatou přírodní surovinu a vegetariáni vám dosvědčí, že jím dokážete nahradit maso. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká – pohybuje s okolo 500 kJ ve 100 gramech.
Jak ho jíst?
Tofu je poměrně obávanou potravinou, protože pohled na něj není příliš lákavý a při prvním ochutnání si rozhodně neřeknete, že to je pravé kulinářské umění. Je pravda, že nemá příliš výraznou chuť, ale to můžete brát i jako pozitivum. Klidně jej můžete okořenit dle svého, ale neměla byste ho smažit a ani jinak koupat v oleji. Můžete ho marinovat, grilovat, péct, vařit či použít v syrovém stavu. Nebojte se koupit třeba ochucenou variantu, například uzené je skvělé do salátů.
Zdravé jídlo
Tofu je skvělým zdrojem bílkovin, které se ve zdravém stravování doporučují. Dodávají totiž energii, regenerují svaly a neukládají se v podobě tukových polštářů. Tofu si bez výčitek můžete dát i k večeři! Tofu má vynikající absorpční vlastnost. Zjednodušeně řečeno – co k němu přistrčíte, takovou bude mít chuť. Dokáže se ‚chovat‘ jako sýr i maso, výborné je však i jako nízkokalorický moučník třeba s medem.