Artyčok – zelenina s dobrým srdcem
Artyčok je rafinovaná zelenina, která pod tuhými zelenými ostny ukrývá máslové srdíčko. Spolu s ním se propracujete k velkému množství vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Nejen pro jeho lahodnou chuť, ale i pro jeho léčivé účinky je častou součástí italské i francouzské kuchyně. Začátečníci mohou využít nakládané artyčoky ve sklenici, zkušenější kuchař se ale jistě nenechá náročnější přípravou čerstvých kusů zastrašit.
Fialová mrkev – návrat ke kořenům
Komu fialová mrkev přijde jako absurdní výdobytek moderního zemědělství, toho jistě překvapí, že existovala ještě dříve než ta oranžová. Mrkev tvoří základ české kuchyně, a proto se experiment s barevnými kombinacemi přímo nabízí. Fialová varianta je výborným zdrojem antioxidantů a příznivě působí i na cévy a srdce. Netradiční zbarvení ozvláštní saláty, polévky a může být i dietní přílohou k masu.
Fenykl – zelenina i koření v jedné rostlině
Fenykl je svěže vypadající zelenina s voňavou natí a intenzivní anýzovou chutí. Hodí se do polévek, jako součást přílohové grilované zeleniny a v syrovém stavu i do salátů. Jeho příprava je velmi nenáročná a jeho konzumace má blahodárný účinek na ženské problémy a trávicí potíže. Obsahuje prý i látky, které působí jako prevence rakoviny.