Jídlo a fyzická i duševní pohoda spolu úzce souvisí. Tušili jste ale, že jedním z nejčastějších důvodů tloustnutí je únava a stres? Nedejte jim šanci a zařaďte do svého vyváženého jídelníčku potraviny, které vám dodají energii během dne.
Ovesné vločky
Oblíbená snídaně ve formě kaše nebo „zasyrova“ s jogurtem a ovocem. Vločky jsou oblíbené zejména pro svůj nízký glykemický index – sacharidy uvolňuje do těla postupně, energie tak brzy nevyprchá a necítíme hned zase pocit hladu. Oves se pyšní vysokým obsahem draslíku, který spolehlivě předchází chronické únavě a zažene i tu akutní.
Recept na zdravé domácí müsli: V míse smícháme 200g ovesných vloček, 60 g medu, 50 ml jablečného pyré a přidáme ořechy a sušené ovoce dle chuti. Vše promícháme a tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů (horkovzdušná na 150). Pečeme cca 25 minut.
Ořechy a semínka
Ať si vyberete sezamová či slunečnicová semínka, ořechy vlašské nebo lískové, mandle nebo kokos, nikdy nešlápnete vedle. Všechny obsahují důležité minerální a stopové prvky, bez kterých náš organismus funguje takříkajíc „na šetřící režim“. Ořechy jsou ale také bohaté na tuky. Jestli se snažíte hubnout, dopřejte si je klidně ob den.
Tip: Ořechy jsou vynikající zásobárnou hořčíku. Dodejte ho svému tělo např. ve formě kvalitních ořechových másel či krémů.
Brokolice
Z dětství obvykle nenáviděná potravina, které ale nemálo dospělých přišlo na chuť. Únavu zažene zejména vysoký podíl vitaminu C. Dalšími plusy, které můžeme této zelenině připsat, jsou antioxidanty a koenzym Q 10. Hodí se tak do hubnoucího jídelníčku i jako prevence proti rakovině.
Tip: Nejlépe chutná připravená v páře, tak si zachová veškeré svoje zdraví prospěšné látky.
Banány
Asi jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce v Česku představuje ideální dopolední svačinku, když v práci nebo při studiu potřebujete rychle dodat energii. Obsahuje ovocné cukry, množství vitaminů (A, B, C), důležité minerální prvky, hořčík, fosfor, železo a zejména draslík, který naše tělo ztrácí jsme-li ve stresu nebo při fyzické zátěži. Díky vyššímu obsahu cukru ale dejte pozor na množství, když chcete redukovat váhu. V takovém případě banány sice ano, ale max 125 g/den.
Kvalitní hořká čokoláda
Každého občas honí mlsná, a když se spojí ještě s únavou, je to téměř vražedná kombinace. Čas od času se proto nebojte sáhnout po čokoládě. Vybírejte ale pečlivě! Vhodná je ta s vysokým obsahem kakaa (nad 80 %). Mléčné či dokonce bílé se v obchodě vyhněte obloukem!
„Pozornost bychom ale měli věnovat i potravinám, které z nás energii „vysávají“, naše tělo zatěžují a po jejich konzumaci se cítíme unaveně a ospale. A které to jsou? Jednoznačně potraviny plné „éček“ a chemikálií, výrobky z bílé mouky, jakékoli pokrmy připravované smažením v tuku, sladkosti a samozřejmě alkohol,“ doplňuje Petra Skalská, poradkyně pro výživu PestryJidelnicek.cz.