Pivní dort se slaným karamelem

Slavným cakem pozoruhodné chuti ohromíte celou svou dámskou partu. Inspiruje vás food blogerka Linda!

Vtipné, svižné a pohledné veganské recepty najdete na blogu A co teda jíš? Linda díky nim od Cosma dostala zelenou kartu rovnou do finále Blogerky roku 2015!

NA KORPUS POTŘEBUJETE:
125 ml piva
125 g veganského margarínu
40 g holandského kakaa
70 ml sójového zakysaného nápoje
1/4 lžičky vanilkového prášku
140 g hladké mouky
1 lžičku sody bikarbony

NA KARAMEL SI PŘIPRAVTE:
200 ml tučného kokosového mléka
50 g kokosového cukru
špetku mořské soli
špetku vanilkového prášku
1/3 lžičky agarového prášku

1. Nejprve potřebujete uklohnit karamel: Kokosové mléko přelijte do rendlíčku, zahřejte, smíchejte s cukrem a solí. Směs by se neměla vařit, ale měla by jen jemně probublávat. Po půlhodince přisypte vanilku s agarem, promíchejte a vařte ještě tak pět minut. Odstavte a nechte vychladnout.
2. Troubu předehřejte na 180°. Formu na dort vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Těsto vám vystačí na formu o průměru 21 centimetrů, dort bude vysoký 3 až 4 centimetry. Správně by se měl dělat z dvojité dávky, ale kdo to má pořád jíst.
3. Ve větším hrnci rozpusťte margarín a přilijte pivo. Do směsi zašlehejte cukr s kakaem a zakysaný nápoj s vanilkovým práškem. Mouka se sodou přijde na řadu až nakonec. Pečlivě promíchejte, abyste se zbavila všech hrudek a podobných nehezkých věcí.
4. Hotové těsto nalijte do formy a pečte 20 minut. Před koncem pečení zkontrolujte špejlí, zda se na ni těsto nelepí.
5. Upečený dort nechte chvilku odpočinout ve formě, pak přendejte na mřížku. Jakmile vychladne, pomatlejte ho karamelem, posypte mořskou solí a zblajzněte.


Linda Müllerová, acotedajis.cz, má pro vás na blogu i recepty bezlepkové, svačinky i prasárničky. :-)
 

DISKUZE KE ČLÁNKU
DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY Volný čas