23. ledna 2016

Postup

1. Oba druhy masa očistíme, nakrájíme na kousky a najemno umeleme. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a spolu s umletým masem, vejcem a 3 lžícemi mouky dáme do mísy. Vše promícháme a pak postupně zašleháme horké mléko. Hmotu osolíme, opepříme a šleháme, dokud nevystydne.

2. Rukama namočenými ve vodě vytvoříme z masové hmoty malé kuličky. Uvaříme je v osolené vodě – asi 6 minut. Vyjmeme je a necháme okapat.

3. Celer oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Nasypeme je do vody, v které jsme vařili knedlíčky, a uvaříme je doměkka. Pak je vyjmeme a vývar necháme mírně zchladnout.

4. V kastrůlku připravíme z másla a zbylé mouky světlou jíšku. Rozředíme ji celerovým vývarem, dobře rozmícháme a necháme asi 15 minut provařit. Nakonec do omáčky vložíme uvařený celer i masové knedlíčky a prohřejeme je. Podáváme s vařenými bramborami.

Ingredience

300 g telecí plece
300 g vepřové plece
1 cibule
1 vejce
5-6 lžic hladké mouky
asi 300 ml mléka
sůl a mletý černý pepř
1 velký celer
60 g másla