Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lyžařská alchymie

  10:20aktualizováno  25. března 2019 21:07
Nakupovat je čím dál obtížnější, neboť nabídka ve všech oblastech se rozšiřuje každým rokem. Jak trefit nejlepší, myšleno mně pasující, lyže sjezdovky? Jak vypadají aktuální trendy a tipy na zajímavé modely zimy 2015/16?

Cross-country skiing woman doing classic nordic cross country skiing in trail tracks in snow covered forest in Quebec, Canada | foto: Bauer Media

Podobně jak v jízdních kolech se tady roztahují nůžky. Jednak co se cenových relací týká, to lze posoudit rozumným pohledem do peněženky. Ale pak také přesným určením lyže, pro jaký tip lyžaře a prostředí byla vytvořena.



Zkuste se najít: Jste nejvíc skorozávodník, rychlík pro dlouhý oblouk na upravené sjezdovce, freerider vyhledávající často volný terén s nedotčeným sněhem, vyznavač krátkých lážo plážo kristiánek na mírném kopečku, a navíc ke všemu ještě žena? Pro každého se na trhu objevuje ten jeho nejlepší kousek. A přesto, pakliže se nechystáte nakoupit několik různých párů, zvažte ještě „zápůjčkový model“, o němž píšeme více v druhé části textu.


Ve sportovních řetězcích se nejvíce prodávají lyže do 10 000 Kč. Jsou určené pro širokou a přece jen méně náročnou veřejnost, byť od známých značek. Máte–li vyšší ambice, pak doporučujeme navštívit specializovaný lyžařský obchod, nabízející více značek a poradit se s proškolenými odborníky.



Prodlužujeme, jedeme ve středním oblouku


Ti se shodují: „Délky lyží se prodlužují, na špatně vybraných krátkých lyžích nemáte správnou stabilitu, dochází k horšímu vedení lyže. Nejvíc se prodává lyže určená pro střední oblouk, to je okolo třinácti až patnácti metrů. Taková lyže se dá označit za nejuniverzálnější v rámci délky oblouku.“ Doporučuje se mínus 10 centimetrů k výšce postavy.


Podle výsledků tradičního Czech ski testu je například Atomic Nomad Smoke TI ARC XTO 12 za 13 490 Kč, kvalitní celosezonní lyže tvrdší konstrukce. Dynastar Chrome 74 Pro za 18 990 Kč zase zaujme silovější jezdce v rychlejších přechodech na strmějších svazích. A typickým představitelem je i Rossignol Expe rience 84 CA za 16 990 Kč, která vede krásně i v neupraveném sněhu.


„U nás máme pár tipů na slalomky, které se prodávají ve verzích 165/170 cm unisexová a 155 cm dámská“, říká David Fejgl z pražského Harfasportu. Špičková lyže je Atomic Redster Doubledeck 3.0 SL za 23 990 Kč, pomáhající i slabšímu lyžaři zbavit se záklonu při přechodu mezi oblouky. Salomon XRace + Race plate XX za 16 460 Kč je vysoce hodnocená pro stabilitu a vedení při agresívní jízdě.


A ještě oblíbené obřačky, které by měly být stejně dlouhé jako je lyžař. Výtečná lyže, která podporuje zlepšení techniky je Rossignol Hero Elite Lt Ti za 20 990 Kč. Opět stabilitu dává Salomon, tentokrát model XRace Lab + Race Plate XX za 21 990 Kč.


Dánská speciálka určená pro všestrannou allmountain jízdu je Atomic Affinity Pure E Lithium 10 za 10 590 Kč. Sportovnější lyžařky potěší Rossingnol Unique 8 za 16 990 Kč.



Rocker a půjčovna, řeší se stále víc


Teoreticky poučenější lyžaři hodně řeší také tzv. rocker, což je zjednodušeně zvednutí špičky popř. (patky) napomáhající hlavně rekreačnímu lyžaři v carvingovém oblouku. Na tvrdém povrchu zkracuje efektivní délku lyže, lépe zvládnete i výrazně náročnější lyže, u lyží pro prašan se délka rockeru dotkne až 50 centimetrů.


Další důležitou informací je „trvanlivost“ lyže. Za jak dlouho se lyže „vymlátí“, kolik vydrží materiál? U slušných lyží nad 10 000 Kč by sportovně založenému lyžaři, který stráví na kopci asi tři týdny za zimu, měly odvádět plnohodnotné služby jistě aspoň tři roky. Pak navzdory kvalitní péči „odumírají“, měknou. Lyže byste si měli nechat odborně seřídit každý rok, jelikož váha lyžaře se může měnit a pružiny ve vázání postupem času také měknou. Spíše rekreační lyžaři nepoznají měknutí lyží. Lyže jim vydrží klidně pět, šest let.


V předsezonních materiálových plánech je důležité stále víc zhodnotit formu investice. Anebo i kombinovat obě její podoby. Pokud lyžuji hodně a navíc se o výjezdech často rozhoduji podle aktuálního počasí na poslední chvíli, pak asi o pořízení kompletního vlastního vybavení není pochyb.


Pokud dávám přednost méně častým, o to pak fajnovějším výpravám, pak stojí za to, zamyslet se nad půjčovnou. A nejlépe si vybrat tu s co nejširší kvalitní nabídkou. Každý sjezdařský víkend/pobyt můžete jezdit na jiných špičkových lyžích! Odpadne vám starost o ně a pak i prvotní vyšší cena za jeden model.



Harfasport nabízí top modely osmi značek. Můžete si je jednou vyzkoušet, a pokud se pro ně rozhodnete, zápůjčka na jeden den vyjde od 350 Kč. Pokud si lyže po vypůjčení zakoupíte, až dva dny půjčovného vám bude odečteno z prodejní ceny. „Nabízíme také úschovnu lyží přes léto a navíc chystáme pick up službu,“ doplňuje David Fejgl. Vedle obchodu jejich půjčovna nabízí okolo 90 párů testovacích lyží aktuální sezony, přibližně 200 loňských a 100 párů dětských lyží.



Za kolik kaček 


Řadový špičkový pár známých značek pořídíte mezi 17 a 25 tisíci korunami, ale najdou se i klenoty typu švýcarské Zai Bentley za čtvrt milionu. Sáhnout na ně v prodejně vám asi dovolí, s půjčením to bude patrně složitější…


Více na www.harfasport.cz


  • Nejčtenější

Devadesátky jsou zpět! Oblékněte ikonické trendy, které už jste nosily

Éra 90. let výrazně ovlivnila jak hudebně-kulturní, tak módní scénu. Přinesla s sebou ikonické trendy, které jedna část...

Horoskop pro každé znamení na 16. týden roku 2024

Co nás čeká v druhé polovině dubna podle hvězd? Blíženci, váš čas mimo hlavní události končí. Předvedete své názory,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Kosmetický kalendář: jak často mýt vlasy a používat sérum nebo masku

Úkonů, které jsou třeba pro krásu, je víc než dost. Někdy bývá těžké si to všechno zapamatovat, naštěstí je tady...

Na baletní piškoty zapomeňte. Ikonickou tylovku unosíte i s keckami

Taneční estetický styl se módou promítá již léta, ale v poslední době ovládl přední přehlídková mola, a stal se tak...

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Čekání, hra na mrtvého brouka, oběti. Tyto návyky vás okrádají o život

Nezvládáte? Nestíháte? Možná, že chyba je ve vašich špatných návycích. Čas vám spolehlivě ukradne zbytečné čekání, ale...

Žijte udržitelně. Máme pár tipů, jak snadno chránit naši planetu

Když se řekne domov, většina z nás si vybaví místo, kam se rádi vracíme, kde se cítíme v bezpečí a o něž bychom...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...