Těsto
1. část
30 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
120 ml mléka
250 g hrubé mouky
4 žloutky
2. část
250 g hladké mouky
120 g krupicového cukru
nastrouhaná kůry z poloviny citronu
1/2 lžičky soli
60 g sekaných mandlí
60 g rozinek
1 balíček vanilkového cukru
1/2 lžičky muškátového květu
125 g másla
Dohotovení:
1 vejce na potření
50 g plátkových mandlí
moučkový cukr na posypání
?
Postup:
1. Z droždí, krupicového cukru, poloviny vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Do mísy dáme zbylou hrubou mouku, mléko, žloutky, nakynutý kvásek a vypracujeme řidší těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
2. Pak přidáme prosátou hladkou mouku, cukr, citronovou kůru, sůl, mandle, rozinky, vanilkový cukr, muškátový květ a změklé máslo. Vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.
3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme a rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny. Spodní díl vánočky spleteme ze čtyř pramenů a položíme na plech s pečicím papírem. Druhou vrstvu spleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl. Poslední dva prameny stočíme, položíme na povrch a konce zasuneme pod vánočku.
4. Vánočku necháme asi 30 minut kynout. Po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
5. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme dalších 30 minut. Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.
Doba přípravy 80 (bez doby kynutí) minut.
1 porce obsahuje 891 kJ/213 kcal
Počet porcí/kusů 20