18. prosince 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media
Vánočku zvládnete hravě upéct, není to nic těžkého.

Těsto

1. část

  • 30 g droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 250 g hrubé mouky
  • 4 žloutky

2. část

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůry z poloviny citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 60 g sekaných mandlí
  • 60 g rozinek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 125 g másla

Dohotovení:

  • 1 vejce na potření
  • 50 g plátkových mandlí
  • moučkový cukr na posypání


Postup:
1. Z droždí, krupicového cukru, poloviny vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Do mísy dáme zbylou hrubou mouku, mléko, žloutky, nakynutý kvásek a vypracujeme řidší těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

2. Pak přidáme prosátou hladkou mouku, cukr, citronovou kůru, sůl, mandle, rozinky, vanilkový cukr, muškátový květ a změklé máslo. Vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.

3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme a rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny. Spodní díl vánočky spleteme ze čtyř pramenů a položíme na plech s pečicím papírem. Druhou vrstvu spleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl. Poslední dva prameny stočíme, položíme na povrch a konce zasuneme pod vánočku.

4. Vánočku necháme asi 30 minut kynout. Po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

5. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme dalších 30 minut. Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.

Doba přípravy 80 (bez doby kynutí) minut.
1 porce obsahuje 891 kJ/213 kcal
Počet porcí/kusů 20