Zázvor není na trhu žádnou novinkou, znali jej už ve středověku a jeho účinky využívali už Indové a Číňané. Ale odkud pochází přesně není známo. Díky mořeplavcům se rozšířil po celém světě a tak můžeme využívat jeho výhod i my.
Typickou vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich ale obsahuje také celou řadu vitamínů, například vitamin A, B1, B2, C, E a také minerální látky – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. Dalo by se říci, že tato plodina je nadopovaná látkami prospěšnými pro lidské tělo.
Účinky zázvoru
pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu
pomáhá proti nevolnosti a migréně
pomáhá proti ranním nevolnostem (osvědčená zázvorová lízátka)
podporuje organismus v boji proti rakovině
působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
pomáhá při hubnutí
pomáhá při chřipce a nachlazení
působí jako afrodiziakum
Zázvor v mnoha podobách
Zázvor se používá k dochucení pokrmů a pomáhá také k lepší stravitelnosti těžkých jídel.
Sušený zázvor: vaření, pečení, polévky, omáčky, sladké pečivo, kořenící směsi
Čerstvý zázvor: vaření, pečení, limonády, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, příloha s sushi
Nakládaný zázvor: nakládá se do medu, cukru nebo etanolu a využívá se jako součást bonbónů, lízátek a žvýkaček, ale také jako potravinový doplněk a přísada do alkoholických nápojů.
Kdy se zázvoru raději vyhnout
Účinky zázvoru jsou nevhodné pro děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné, například diabetiky. V kombinaci s léky může způsobit zdravotní obtíže, proto je lepší se poradit s lékařem.
Denní dávka zázvoru by neměla přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i zcela u zdravých jedinců.
Předávkování: nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy.
Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru
Připravíme tak, že 1 až 3 čajové lžičky nastrouhaného nebo na plátky nakrájeného zázvoru přelijeme litrem vroucí vody. Necháme louhovat 5 minut a z čaje odstraníme vylouhované kousky – ty nejsou určeny k požívání. Do zázvorového čaje je dobré po zchladnutí cca 60 stupňů přidat šťávu z citronu a med (hlavně při nemocech a nachlazení)
Náš tip: Pokud máte rádi kořeněné, můžete spolu se zázvorem louhovat skořici nebo hřebíček.