Domácí Croissants
Máslová část:
250 g másla
Kynuté těsto:
500 g hladká mouka
50 g cukr krupice
špetka soli
20 g droždí
5 žloutků
250 g mléka
Postup:
Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.
Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny.
Poté necháme přes noc v lednici nakynout.
Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180°C cca 10 – 12 minut.¨