13. prosince 2015
Sladká i slaná verze, nebo s horkou vánoční aztéckou čokoládou
1 / 2

Domácí Croissants

Máslová část: 

  • 250 g másla

Kynuté těsto:

  • 500 g hladká mouka
  • 50 g cukr krupice
  • špetka soli
  • 20 g droždí
  • 5 žloutků
  • 250 g mléka

Postup:
Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.

Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny.

Poté necháme přes noc v lednici nakynout.

Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem  a upečeme v troubě při 180°C cca 10 – 12 minut.¨

1 / 2