Restaurace Aldente, která je vším, čím má pravá italská trattorie být, představuje novou podobu interiéru, novinky v jídelním lístku a v neposlední řadě posílení kuchařského týmu o šéfkuchaře Giovanni Andrea Bernardini, který se naučil vařit v restauraci svého tatínka ve městě Sarzana v okrese La Spezia. V Aldente vaří výhradně italskou kuchyni a kladou největší důraz na čerstvost a kvalitu surovin.
Italové jsou požitkáří a o tom to je
Pokud si chcete dobré jídlo užít, je příjemný interiér základ, navodí atmosféru a prohloubí zážitek z chutí servírovaných dobrot. Nesmí tak chybět to správné prostředí, na kterém si v Aldente dáváme záležet. Dřevěný nábytek, červenobílé, kostkované ubrusy nebo třeba šicí stroj a obsluha, která přímo za vámi krájí pravý italský chléb.
Italové si umí dělat čas
Užít si jídlo vyžaduje volný čas, společnost rodiny a přátel. „Přijdou-li k nám Italové, začínají předkrmem antipasti, pokračují poloviční porcí těstovin, pak následuje maso nebo ryba a na závěr samozřejmě ještě dezert,“ říká o tradiční italské hostině Giovanni Andrea Bernardini, šéfkuchař restaurace Aldente, která se zaměřuje na výrobu vlastních čerstvých těstovin. Menu tady ale jde napříč celou italskou kuchyní s jedinou výjimkou pizzy. Naopak nechybí speciality z čerstvých ryb, hovězího a vepřového masa přímo z Toskánska. „Těstoviny jsou v Itálii číslo jedna. Nejoblíbenější jsou spaghetti s mořskými plody, s bazalkovým pestem nebo carbonara. Vyrábíme si ale i další druhy včetně plněné pasty nebo bramborových noků,“ dodává Giovanni.
Bez vína by to nebyla ta pravá Itálie
Vinotéka v moderní trattorii nesmí chybět, je umístěna ve spodní části provozovny a najdete v ní více než 250 druhů vín z nejrůznějších částí Itálie. Jednotlivá vína vybírali z rozdílných italských regionů sommelieři Filip Folprecht a Marek Žídek, kteří se snažili, aby co nejlépe ladila s chutěmi jednotlivých jídel, které se v restauraci ALDENTE vaří podle původních receptur. Pochutnat si u nás můžete například na medailemi oceněném šumivém vínu Ferrari Perlé, Sori Tildin Angelo Gaja 1998 nebo také Brunello di Montalcino Poggio Salvi 1979. Ke steaku z hovězí svíčkové, který šéfkuchař Giovanni Andrea Bernardini servíruje se sicilskou caponatou, doporučujeme perfektně se hodící Brunello di Montalcio Pian delle Vigne DOCG, jež je chloubou toskánského vinařství Antinori.
Děti vítány
O víkendu se tu vaše děti mohou seznámit s výrobou těstovin a samy si vyrobit svoje vlastní těstoviny pod dohledem našich kuchařů, s tím že mají na výběr ze čtyř druhů omáček - alla bolognese, al pomodoro, al formaggio a con burro e parmigiano. Toto vše je pro naše malé strávníky zcela zdarma, zatímco Vy v klidu jíte. Aldente je prostě neokázalé, milé, profesionální.
Více na www.al-dente.cz
Buon apetito, Aldente !