3. listopadu 2015
 | 
Foto: Kolonial.cz
Nejen vývoj české gastronomie, ale i celkový dnešní životní styl by se dal shrnout jedním heslem: návrat ke kořenům. Češi se pomalu ale jistě vrací k tradicím a od lokálních farmářů kupují původní a někdy i zapomenuté české suroviny.

Jednou z nich jsou zcela jistě topinambury. Určitě už jste o nich slyšeli, ale možná si nejste zcela jistí, kam přesně je zařadit. Na vině může být i kreativní názvosloví – říká se jim topinambury, židovské brambory ale i jeruzalémský artyčok. Všechny tyto tituly jsou spíše zavádějící, neboť se ani o brambory ani o artyčoky nejedná.

Ve skutečnosti kvetoucí topinambur připomíná svými žlutými květy slunečnici a dosahuje výšky až tři metry. Pro nás je ale důležitější hlíza, která vzhledem sice připomíná brambor, nicméně v chuti je mnohem rafinovanější. Topinambur je nasládlý a jemně oříškový a při určitých úpravách může připomínat i zmíněný artyčok.

Zázrak

Pro lidský organismus se jedná o malý zázrak. Tyto hlízy jsou přímo napumpované vitamíny a minerály, tolik potřebnými pro nadcházející podzimní a zimní období. Nejvíce jsou obsaženy vitamíny A, B1, B2, C a D a z minerálních prvků nejvíce draslík. Oproti běžným bramborám neobsahují škrob a hodí se tak pro redukci nadváhy. Pochutnat si na nich mohou i diabetici a děti, pro které se běžné brambory svým složením nehodí. Tradiční medicína na židovské brambory sází i v boji s revmatem a artritidou, vysokým cholesterolem v krvi, nevolnostmi v těhotenství či problémy s trávicí soustavou. Jejich konzumace má také detoxikační a antistresové účinky.

Největším pěstitelem topinamburů v Evropě je Francie, ale my tak daleko naštěstí nemusíme. Pokud pocházíte z většího města, určitě na ně narazíte na pravidelných farmářských trzích. Nejjednodušší cestu mají zcela jistě obyvatelé z Prahy, Plzně a okolí, kteří mohou využít dovážkovou službu Kolonial.cz. Ta zaručí nejen původ od prověřených místních dodavatelů, ale i čerstvost surovin a hlavně – donášku až k vašim dveřím rukama sympatického příručího.

Jak je jíst

Už víme, co to je a kde je sehnat, teď ještě co s nimi! Možností je požehnaně díky tomu, že je lze konzumovat syrové, pečené, dušené i vařené. Za syrového stavu oceníme jejich křehkost a křupavost, a tak je můžeme použít například do salátů, kde mohou nahradit v zimě nedostatkovou ředkvičku. Vyznavači raw stravy a moderního životního stylu ocení i možnost topinambury odšťavnit a v kombinaci s různou zeleninou připravit lahodné zdravé nápoje.

V případě tepelných úprav postupujeme tak, jak jsme zvyklí při přípravě brambor a můžeme je používat jako zdravou přílohu prakticky ke všemu. Slupka je sice o něco tužší, ale výhodou je, že se před konzumací loupat nemusí. Stačí ji poctivě očistit kartáčkem.

Neváhejte tedy ani chvilku a připravte se na podzimní deprese a zimní virózy již teď. Vyrazte na lov, kontaktujte místního farmáře nebo si objednejte donášku až do kuchyně a už teď dávejte dohromady ty nejlepší recepty z židovských brambor. Francouzi nedají dopustit na topinamburovou polévku a teď je nejvyšší čas zjistit proč!