Rýže vs brambory
Je pravda, že obě tyto suroviny jsou bohaté na sacharidy, proteiny a vlákninu. Brambory obsahují vlákniny více než rýže. Tak v nich najdeme vitamin B a vitamin C. Zajímavá je i hodnota hořčíku, železa a draslíku.
Energetické hodnoty brambor (ve 100 g):
vařené ve vodě bez slupky - 280 kJ
vařené ve slupce - 373 kJ
připravené v páře - 335 kJ
pečené v troubě - 390 kJ
šťouchané s mlékem - 450 kJ
kaše s mlékem a máslem - 471 kJ
smažené - 1148 kJ
bramboráky - 1070 kJ
Porce
U rýže i brambor je velmi důležité správně volit velikost porcí. Menší porce brambor doplněná zeleninou a libovým masem není žádnou dietní pohromou. Důležitým faktorem je také rychlost vašeho jídla. Když budete jíst pomalu a potraviny si vychutnávat, nesníte tak velkou porci ;-)
Když nebudete přehánět porce, budete přemýšlet nad jejich přípravou a budete se hýbat, nejsou brambory takovým strašákem!
Tip: Bramborová dieta