Náš organismus je každý den zatěžován škodlivými látkami, takzvanými toxiny. Ty se do našeho těla mohou dostat hned několika způsoby. Jednak špatným jídlem (především chemickými látkami v potravinách), ale třeba také léky, škodlivinami, které vdechneme (smog, cigaretový dým), kůží (pozor také na krémy, šampony...) i stresem (při psychické nepohodě tělo toxiny samo vyplavuje).
To, že je náš organismus zatížen škodlivinami, se projevuje velkou řádkou potíží. Toxiny mohou být příčinou například častého nachlazení, vaginálních mykóz, kožních i trávicích potíží, migrén, bolestí zad, kloubů, alergií, únavy, nespavosti, depresí, celulitidy či tloušťky. (Tak už víte, proč nehubnete, nebo taky naopak nepříbíráte?) Přestože by naše tělo mělo být na podobné věci připraveno, protože je ‚moudré‘ a má v sobě systém detoxikačních orgánů, ty bohužel v moderní době už příliš nestíhají. Poradíme vám, jak své tělo očistit a jak pomoci jednotlivým detoxikačním orgánům v jejich práci.
Játra
? Říká se o nich, že jsou nejdůležitějším detoxikačním orgánem. Škodlivé látky vyměšují do žluče a tou jsou přenášeny do střev, odkud jsou pak vylučovány ven z těla. Při detoxikaci, zvláště té jarní, bychom se tedy na ně měli nejvíce zaměřit. Pomohou vám jednoduché rady typu: omezit alkohol, více spát a pobývat venku. Játra totiž nejlépe pracují, když člověk spí, dostatek spánku je tedy pro jejich správnou činnost velmi důležitý. Pohyb na čerstvém vzduchu také pomůže. Zkuste to někdy, když máte kocovinu! I lékaři se už dnes často dívají na tělo jako na celek a bylo také prokázáno, že alkohol se z jater nejlépe vyplavuje právě díky očištění plic (další důležitý detoxikační orgán). Z bylinek vám pak pomůže jaterník, ostropestřec, máta, řebříček, dále zelený čaj a zelenina či ovoce s nahořklou chutí, například artyčoky a grapefruit.