24. září 2015
David Manga z pražírny Samay Coffee dává své nejlepší tipy:

1.

Zrna melte na domácím mlýnku až těsně před vařením a v množství, které hned spotřebujete. Když vám trocha kávy zbude, s klidným srdcem ji vyhoďte. Do pár hodin by stejně zoxidovala.

2.

Otevřené balení zrnkové kávy vydrží čerstvé jen pár dní. Jestli nemáte takovou spotřebu, kupujte si raději menší balení.

3.

Čím jemněji je káva mletá, tím kratší příprava vás čeká. Do překapávače, moka kávovaru, french pressu nebo aeropressu se hodí hrubší mletí, pokud ale máte espreso strojek, je nutné namlít kávu jemněji.

4.

Obecná rada k teplotě: vroucí vodu nechte minutu odstát cca na 90 stupňů a až pak jí kávu zalijte. Přesnou teplotu pro konkrétní typy přípravy můžete měřit kuchyňským teploměrem.

5.

Jestli chcete překvapit opravdovou specialitou, zkuste domácí pražení kávy. Potřebujete zelenou kávu (je k mání třeba na samaycoffee.com), pánev se silným dnem a zrna si podle návodu čerstvě opražte u sebe v kuchyni.