26. září 2015
Slast, která se rozplývá na jazyku. Chcete vědět, kdo ji zažil jako první? Do čokolády se pro vás s chutí zakousla Romana Schützová.
1 / 2

1.

Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených i mletých zrnek tropického stromu Theobroma cacao. Jako první ji, a to v tekuté podobě, vyrobili Mayové. Čokoládový nápoj s našlehanou pěnou se pak vyjímal hlavně na slavnostní tabuli aztéckého vládce Montezumy a servíroval se výhradně ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dolaďoval se vanilkou, pepřem nebo chilli. Na téhle dobrotě si ovšem mohli pochutnávat jen vyvolení – aristokracie nebo otroci vybraní jako lidské oběti pro náboženské obřady.

2.

V roce 1517 seznámil Montezuma II. se svým oblíbeným mlsem španělského objevitele Hernána Cortése. Tomu nejprve čokoláda nechutnala, ale když ji vylepšil medem, zajásal. Do Evropy se už vrátil s nákladem kakaa a potřebným vybavením k výrobě dobroty.

3.

Slovo čokoláda pochází z aztéckého slova xocola-tl (v překladu „hořká voda“). Evropanům ovšem výraz nešel přes ústa, a tak si ho zjednodušili na čokoládu. Její pití se stalo okamžitě módou, a to především ve vyšších kruzích, kde se nápoj podával extradůležitým hostům. Třeba na francouzský dvůr se dostal zásluhou Anny Rakouské, španělské princezny a manželky Ludvíka XIII., v 17. století.

4.

Markýz de Sade tuhle dobrotu podával na svých soukromých orgiích coby afrodiziakum, a i Casanova ji nazýval elixírem lásky. A francouzská královna Marie Tereza Habsburská se netajila tím, že jí záleží jen na dvou věcech: na čokoládě a na králi. Ano, přesně v tomto pořadí… Mimochodem, první americká čokoládovna se otevřela v roce 1765 v Dorchesteru (ve státě Massachusetts).

5.

Nizozemský vynálezce Coenraad Van Houten si v roce 1828 nechal patentovat recept na moderní čokoládu, která je pevná a rozpouští se na jazyku. Čokoládu v tabulkové podobě vyrobili ale až v anglickém Bristolu v roce 1847, v té době také vznikají základy švýcarské značky Lindt.

1 / 2