Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

7 skvělých receptů z lososa

  8:00aktualizováno  25. března 2019 20:51
Ryby do jídelníčku patří, proto jsme pro vás vybrali varianty na úpravu oblíbeného lososa.

Citronový losos

Suroviny: 600 g filetu z lososa, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?2 bio citrony, ?olivový olej, ?4 stroužky česneku, ?1 svazek tymiánu

36211-106173_1

Postup:

1. Filet z lososa očistíme a nakrájíme na porce. Osolíme je a opepříme. Citrony důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.

2. Na plech dáme pečicí papír, pokapeme ho olivovým olejem a rozložíme plátky citronu. Na citron položíme porce lososa, kůží dolů.

3. Kolem ryby dáme na plátky nakrájený česnek. Vše posypeme na kousky natrhaným tymiánem a pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 25 minut.

Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1415 kJ/338 kcal

Počet porcí/kusů 4

Carpaccio s uzeným lososem

Suroviny: 100 g rukoly, ?4 listy římského salátu, ?1 střední bageta, ?200 g uzeného lososa

?Rajčatová pasta: ?4 plátky sušených rajčat, ?4 lžíce olivového oleje, ?1 stroužek česneku, ?1 lžíce lístků tymiánu

?Dresink: ?1 šalotka ?svazek kopru, ?2 limetky, ?sůl, ?čerstvě drcený černý pepř

36211-106174_1

Postup:

1. Sušená rajčata s olivovým olejem, pokrájeným česnekem a tymiánem nahrubo rozmixujeme. Rajčatovou pastou potřeme z obou stran plátky bagety, rozložíme je na plech a opečeme v troubě vyhřáté na 230 °C dozlatova.

2. Šalotku oloupeme a nakrájíme velice najemno. Dáme do misky, přidáme pokrájený kopr, šťávu z limetek, sůl, pepř a dobře promícháme.

3. Rukolu dobře propláchneme a necháme okapat. Propláchneme i římský salát a pokrájíme ho na proužky.Na talíře rozdělíme římský salát s rukolou, přidáme plátky lososa, dresink a opečené plátky bagety.

Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1525 kJ/364 kcal

Počet porcí/kusů 4

Tatarák z lososa

Suroviny: 300 g filetu z lososa, ?40 g sterilovaných okurek, ?1 lžíce worcestrové omáčky, ?2 lžíce citronové kůry, ?mořská sůl, ?1 citron, ?4 plátky toastového chleba, ?25 g másla, ?2 snítky kopru, ?salátové listy na ozdobu

36211-106175_1

Postup:

1. Z filetu seřízneme kůži včetně tenké vrstvy hnědého tučného masa. Zbylé čisté maso nakrájíme na jemné kostičky a dáme do misky.

2. Okurky nastrouháme na jemném struhadle a přidáme společně s worcestrovou omáčku a strouhanou citronovou kůrou k rybě. Podle chuti osolíme a okyselíme citronovou šťávou z půlky citronu a dobře promícháme.

3. Toasty překrojíme na trojúhelníky a zvolna je opečeme na másle dozlatova. Rozdělíme na ně tatarák, ozdobíme koprem, plátkem citronu a kouskem listu salátu.

Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 1140 kJ/272 kcal

Počet porcí/kusů 4

Losos v jáhlách s cukrovým hráškem

Suroviny: 250 g jáhel, ?sůl, ?1 svazek ploché petrželky, ?2 chilli papričky, ?50 g sezamových semínek, ?600 g lososa (filet bez kůže), ?1 bílek, ?4 lžíce olivového oleje, ?2 šalotky, ?kousek čerstvého zázvoru, ?200 g fazolek, ?200 g cukrového hrášku, ?1/2 lžičky cukru, ?100 g majonézy, ?špetka šafránu, ?1 lžíce bílého vína

36211-106176_1

Postup:

1. Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou, pak je uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Scedíme je a necháme vychladnout. Petrželku a chilli papričku nasekáme a přidáme společně se sezamovými semínky k jáhlám. Podle potřeby osolíme a promícháme.

2. Filet z lososa položíme na mikroténovou fólii a potřeme bílkem. Navrstvíme na něj polovinu jáhlové směsi a pomocí fólie opatrně otočíme. Bílkem potřeme i druhou stranu a naneseme zbylou jáhlovou směs. Nakonec přes filet přeložíme fólii a jáhly k rybě dobře přitiskneme.

3. Odstraníme fólii a rybu vložíme do zapékací formy vyložené pečicím papírem. Pokapeme ji dvěma lžícemi oleje a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 15 minut, vyndáme a necháme na teple asi 8 minut odpočinout. Pak naporcujeme.

4. Mezitím připravíme zeleninu. Šalotky nakrájíme nadrobno a necháme ji zpěnit na zbylém oleji. Nastrouháme k ní zázvor a osmahneme. Přidáme očištěné překrájené fazolky a hrášek a krátce podusíme. Pak posypeme cukrem a ještě lehce orestujeme. Hotovou zeleninu osolíme, rozdělíme na talíře a přidáme porce lososa. Podáváme se šafránovou majonézou, kterou připravíme promícháním majonézy se šafránem a bílým vínem.

Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 2867 kJ/685 kcal

Počet porcí/kusů 4

Losos s kuskusem

Suroviny: 300 g kuskusu, ?sůl, ?1 červená cibule, ?2 chilli papričky, ?2 rajčata, ?2 lžíce rostlinného oleje, ?2-3 snítky koriandru, ?mletý bílý pepř, ?4 filety lososa (á 200 g), ?3 lžíce olivového oleje, ?1 limetka ?kopr na ozdobení

36211-106177_1

Postup:

1. Kuskus nasypeme do mísy, osolíme a zalijeme asi 500 ml vroucí vody. Přiklopíme ho pokličkou a necháme asi 10 minut bobtnat.

2. Cibuli oloupeme a chilli papričky očistíme. Cibuli nakrájíme na nudličky, papričky na kolečka a rajčata na kostičky. Krátce vše orestujeme na rozehřátém oleji. Vmícháme kuskus, osolíme, opepříme a prohřejeme. Nakonec vmícháme na kousky natrhaný koriandr.

3. Mezitím omyjeme filety lososa, osušíme je a osolíme. Na pánvi rozpálíme olej a filety ze všech stran opékáme 10-15 minut.

4. Kuskus rozdělíme na talíře, přidáme filet lososa a vše ozdobíme plátkem limetky a čerstvým koprem.

Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2926 kJ/699 kcal

Počet porcí/kusů 4

Losos na barevném pepři

Suroviny: 400 g lososa (steaky á 200 g), ?1 citron, ?1 lžička drceného barevného pepře, ?sůl, ?2 lžíce másla, ?1 lžíce hladké mouky, ?100 ml rybího vývaru, ?100 ml smetany, ?snítka estragonu, ?3 lžíce oleje

36211-106178_1

Postup:

1. Steaky z lososa pokapeme citronovou šťávou, posypeme pepřem, solí a necháme asi 10 minut odležet.

2. Mezitím si připravíme omáčku. Máslo rozpustíme, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a metličkou důkladně rozšleháme. Omáčku necháme asi 10 minut provařit, pak přilijeme smetanu a opět krátce prohřejeme. Nakonec omáčku dochutíme solí a nasekaným estragonem.

3. Na druhé pánvi rozpálíme olej a lososa na něm po obou stranách opečeme (asi 8 minut). Pak ho vyndáme z pánve a necháme asi 1 minutu odstát.

4. Hotové steaky dáme na talíře, přelijeme omáčkou, doplníme dušenou zeleninou a ozdobíme bylinkami.

Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2930 kJ/700 kcal

Počet porcí/kusů 2

Losos s houbami

Suroviny: 800 g filetu z lososa, ?sůl, ?mletý bílý pepř, ?šťáva z 1 citronu, ?300 g žampionů (nebo čerstvých lesních hub), ?1 menší pórek, ?50 g másla, ?1 lžíce pokrájené petrželky, ?cherry rajčátka a bylinky (např. estragon, saturejka, tymián) na ozdobení ?

Bramborová kaše: ?600 g brambor, ?1 větší petržel, ?300 ml mléka

36211-106179_1

Postup:

1. Lososa očistíme (zbavíme šupin), opláchneme pod studenou vodou, osušíme a popřípadě pinzetou vykostíme. Filet nakrájíme na 8 plátků, které osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Dáme do chladu odležet.

2. Mezitím oloupeme brambory a petržel. Brambory nakrájíme na kostky, uvaříme je v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Petržel nakrájíme na plátky, které dusíme v osoleném mléce doměkka. Podušenou petržel s mlékem rozmixujeme. Brambory s petrželovým pyré rozšťoucháme dohladka a kaši udržujeme teplou.

3. Žampiony a pórek očistíme, omyjeme a necháme okapat. Houby nakrájíme na tenké plátky a pórek na kolečka. V pánvi rozehřejeme polovinu másla a zprudka v něm opečeme žampiony. Přidáme pórek, osolíme a zvolna dusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme petrželku.

4. V druhé pánvi rozehřejeme zbylé máslo, porce ryby opečeme z obou stran a vyjmeme. (Restujeme-li lososa z každé strany 1,5 minuty, je maso uprostřed jen prohřáté. Kdo má rád rybu propečenou, restuje ji déle.) Lososa s bramborovou kaší rozdělíme na talíře, přidáme podušenou zeleninu, čerstvá rozpůlená cherry rajčátka a ozdobíme bylinkami.

Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2893 kJ/691 kcal

Počet porcí/kusů 4

Autor:
Témata: Losos, sůl, Citron, pepř
  • Nejčtenější

Devadesátky jsou zpět! Oblékněte ikonické trendy, které už jste nosily

Éra 90. let výrazně ovlivnila jak hudebně-kulturní, tak módní scénu. Přinesla s sebou ikonické trendy, které jedna část...

Horoskop pro každé znamení na 16. týden roku 2024

Co nás čeká v druhé polovině dubna podle hvězd? Blíženci, váš čas mimo hlavní události končí. Předvedete své názory,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Kosmetický kalendář: jak často mýt vlasy a používat sérum nebo masku

Úkonů, které jsou třeba pro krásu, je víc než dost. Někdy bývá těžké si to všechno zapamatovat, naštěstí je tady...

Na baletní piškoty zapomeňte. Ikonickou tylovku unosíte i s keckami

Taneční estetický styl se módou promítá již léta, ale v poslední době ovládl přední přehlídková mola, a stal se tak...

Čekání, hra na mrtvého brouka, oběti. Tyto návyky vás okrádají o život

Nezvládáte? Nestíháte? Možná, že chyba je ve vašich špatných návycích. Čas vám spolehlivě ukradne zbytečné čekání, ale...

Březen je měsíc čtení. Vyberte si kousek, který vás vcucne a nepustí

Hektická doba, kterou zažíváme, si žádá jedno: umění „vypnout“. Klid a mír nitru zajistí nejen meditace, ale i knihy....

Neutápějte se v minulosti. Chyby dělá každý, ale ať vás nesemelou

Každý člověk udělá někdy v životě chybu. Nezřídka si ji vyčítá, neustále myslí na její následky, vrací se k ní a trápí...

Jaro je ideální čas na restart. Dejte šanci novým začátkům

Mnoho lidí jaro vidí jako šanci na nový a mnohem lepší začátek. A mají pravdu, vše se probouzí, ve vzduchu vládne...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...