Citronový losos
Suroviny: 600 g filetu z lososa, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?2 bio citrony, ?olivový olej, ?4 stroužky česneku, ?1 svazek tymiánu
Postup:
1. Filet z lososa očistíme a nakrájíme na porce. Osolíme je a opepříme. Citrony důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
2. Na plech dáme pečicí papír, pokapeme ho olivovým olejem a rozložíme plátky citronu. Na citron položíme porce lososa, kůží dolů.
3. Kolem ryby dáme na plátky nakrájený česnek. Vše posypeme na kousky natrhaným tymiánem a pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 25 minut.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1415 kJ/338 kcal
Počet porcí/kusů 4
Carpaccio s uzeným lososem
Suroviny: 100 g rukoly, ?4 listy římského salátu, ?1 střední bageta, ?200 g uzeného lososa
?Rajčatová pasta: ?4 plátky sušených rajčat, ?4 lžíce olivového oleje, ?1 stroužek česneku, ?1 lžíce lístků tymiánu
?Dresink: ?1 šalotka ?svazek kopru, ?2 limetky, ?sůl, ?čerstvě drcený černý pepř
Postup:
1. Sušená rajčata s olivovým olejem, pokrájeným česnekem a tymiánem nahrubo rozmixujeme. Rajčatovou pastou potřeme z obou stran plátky bagety, rozložíme je na plech a opečeme v troubě vyhřáté na 230 °C dozlatova.
2. Šalotku oloupeme a nakrájíme velice najemno. Dáme do misky, přidáme pokrájený kopr, šťávu z limetek, sůl, pepř a dobře promícháme.
3. Rukolu dobře propláchneme a necháme okapat. Propláchneme i římský salát a pokrájíme ho na proužky.Na talíře rozdělíme římský salát s rukolou, přidáme plátky lososa, dresink a opečené plátky bagety.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1525 kJ/364 kcal
Počet porcí/kusů 4
Tatarák z lososa
Suroviny: 300 g filetu z lososa, ?40 g sterilovaných okurek, ?1 lžíce worcestrové omáčky, ?2 lžíce citronové kůry, ?mořská sůl, ?1 citron, ?4 plátky toastového chleba, ?25 g másla, ?2 snítky kopru, ?salátové listy na ozdobu
Postup:
1. Z filetu seřízneme kůži včetně tenké vrstvy hnědého tučného masa. Zbylé čisté maso nakrájíme na jemné kostičky a dáme do misky.
2. Okurky nastrouháme na jemném struhadle a přidáme společně s worcestrovou omáčku a strouhanou citronovou kůrou k rybě. Podle chuti osolíme a okyselíme citronovou šťávou z půlky citronu a dobře promícháme.
3. Toasty překrojíme na trojúhelníky a zvolna je opečeme na másle dozlatova. Rozdělíme na ně tatarák, ozdobíme koprem, plátkem citronu a kouskem listu salátu.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 1140 kJ/272 kcal
Počet porcí/kusů 4
Losos v jáhlách s cukrovým hráškem
Suroviny: 250 g jáhel, ?sůl, ?1 svazek ploché petrželky, ?2 chilli papričky, ?50 g sezamových semínek, ?600 g lososa (filet bez kůže), ?1 bílek, ?4 lžíce olivového oleje, ?2 šalotky, ?kousek čerstvého zázvoru, ?200 g fazolek, ?200 g cukrového hrášku, ?1/2 lžičky cukru, ?100 g majonézy, ?špetka šafránu, ?1 lžíce bílého vína
Postup:
1. Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou, pak je uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Scedíme je a necháme vychladnout. Petrželku a chilli papričku nasekáme a přidáme společně se sezamovými semínky k jáhlám. Podle potřeby osolíme a promícháme.
2. Filet z lososa položíme na mikroténovou fólii a potřeme bílkem. Navrstvíme na něj polovinu jáhlové směsi a pomocí fólie opatrně otočíme. Bílkem potřeme i druhou stranu a naneseme zbylou jáhlovou směs. Nakonec přes filet přeložíme fólii a jáhly k rybě dobře přitiskneme.
3. Odstraníme fólii a rybu vložíme do zapékací formy vyložené pečicím papírem. Pokapeme ji dvěma lžícemi oleje a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 15 minut, vyndáme a necháme na teple asi 8 minut odpočinout. Pak naporcujeme.
4. Mezitím připravíme zeleninu. Šalotky nakrájíme nadrobno a necháme ji zpěnit na zbylém oleji. Nastrouháme k ní zázvor a osmahneme. Přidáme očištěné překrájené fazolky a hrášek a krátce podusíme. Pak posypeme cukrem a ještě lehce orestujeme. Hotovou zeleninu osolíme, rozdělíme na talíře a přidáme porce lososa. Podáváme se šafránovou majonézou, kterou připravíme promícháním majonézy se šafránem a bílým vínem.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 2867 kJ/685 kcal
Počet porcí/kusů 4
Losos s kuskusem
Suroviny: 300 g kuskusu, ?sůl, ?1 červená cibule, ?2 chilli papričky, ?2 rajčata, ?2 lžíce rostlinného oleje, ?2-3 snítky koriandru, ?mletý bílý pepř, ?4 filety lososa (á 200 g), ?3 lžíce olivového oleje, ?1 limetka ?kopr na ozdobení
Postup:
1. Kuskus nasypeme do mísy, osolíme a zalijeme asi 500 ml vroucí vody. Přiklopíme ho pokličkou a necháme asi 10 minut bobtnat.
2. Cibuli oloupeme a chilli papričky očistíme. Cibuli nakrájíme na nudličky, papričky na kolečka a rajčata na kostičky. Krátce vše orestujeme na rozehřátém oleji. Vmícháme kuskus, osolíme, opepříme a prohřejeme. Nakonec vmícháme na kousky natrhaný koriandr.
3. Mezitím omyjeme filety lososa, osušíme je a osolíme. Na pánvi rozpálíme olej a filety ze všech stran opékáme 10-15 minut.
4. Kuskus rozdělíme na talíře, přidáme filet lososa a vše ozdobíme plátkem limetky a čerstvým koprem.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 2926 kJ/699 kcal
Počet porcí/kusů 4
Losos na barevném pepři
Suroviny: 400 g lososa (steaky á 200 g), ?1 citron, ?1 lžička drceného barevného pepře, ?sůl, ?2 lžíce másla, ?1 lžíce hladké mouky, ?100 ml rybího vývaru, ?100 ml smetany, ?snítka estragonu, ?3 lžíce oleje
Postup:
1. Steaky z lososa pokapeme citronovou šťávou, posypeme pepřem, solí a necháme asi 10 minut odležet.
2. Mezitím si připravíme omáčku. Máslo rozpustíme, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a metličkou důkladně rozšleháme. Omáčku necháme asi 10 minut provařit, pak přilijeme smetanu a opět krátce prohřejeme. Nakonec omáčku dochutíme solí a nasekaným estragonem.
3. Na druhé pánvi rozpálíme olej a lososa na něm po obou stranách opečeme (asi 8 minut). Pak ho vyndáme z pánve a necháme asi 1 minutu odstát.
4. Hotové steaky dáme na talíře, přelijeme omáčkou, doplníme dušenou zeleninou a ozdobíme bylinkami.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2930 kJ/700 kcal
Počet porcí/kusů 2
Losos s houbami
Suroviny: 800 g filetu z lososa, ?sůl, ?mletý bílý pepř, ?šťáva z 1 citronu, ?300 g žampionů (nebo čerstvých lesních hub), ?1 menší pórek, ?50 g másla, ?1 lžíce pokrájené petrželky, ?cherry rajčátka a bylinky (např. estragon, saturejka, tymián) na ozdobení ?
Bramborová kaše: ?600 g brambor, ?1 větší petržel, ?300 ml mléka
Postup:
1. Lososa očistíme (zbavíme šupin), opláchneme pod studenou vodou, osušíme a popřípadě pinzetou vykostíme. Filet nakrájíme na 8 plátků, které osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Dáme do chladu odležet.
2. Mezitím oloupeme brambory a petržel. Brambory nakrájíme na kostky, uvaříme je v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Petržel nakrájíme na plátky, které dusíme v osoleném mléce doměkka. Podušenou petržel s mlékem rozmixujeme. Brambory s petrželovým pyré rozšťoucháme dohladka a kaši udržujeme teplou.
3. Žampiony a pórek očistíme, omyjeme a necháme okapat. Houby nakrájíme na tenké plátky a pórek na kolečka. V pánvi rozehřejeme polovinu másla a zprudka v něm opečeme žampiony. Přidáme pórek, osolíme a zvolna dusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme petrželku.
4. V druhé pánvi rozehřejeme zbylé máslo, porce ryby opečeme z obou stran a vyjmeme. (Restujeme-li lososa z každé strany 1,5 minuty, je maso uprostřed jen prohřáté. Kdo má rád rybu propečenou, restuje ji déle.) Lososa s bramborovou kaší rozdělíme na talíře, přidáme podušenou zeleninu, čerstvá rozpůlená cherry rajčátka a ozdobíme bylinkami.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 2893 kJ/691 kcal
Počet porcí/kusů 4