Po porodu se vaše tělo několik měsíců vzpamatovává – těhotenství pro něj byla velká zátěž. Proto je velmi důležité dodávat mu ty správné ‚pohonné látky‘. Navíc pokud kojíte, je správný výběr potravin důležitý i pro vaše miminko. Jaké prvky by tedy ve vaší stravě neměly chybět?
Železo
Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu (červeného krevního pigmentu), který zajišťuje přenos kyslíku do všech buněk těla. Jedním z prvotních příznaků nedostatečného příjmu železa je únava a celková ochablost. A to je to, co si po porodu rozhodně nemůžete dovolit.
Co jíst, abyste měly železa dost? Libové červené maso, ryby (nejlépe sardinky), žloutky, sušené ovoce, celozrnné cereálie a celozrnný chléb. Ve velké míře je obsaženo také v luštěninách, např. fazolích. Ty však nedoporučujeme kojícím matkám, protože by mohly u miminka způsobovat nadýmání.
Jeho vstřebávání zvyšuje vitamin C, proto si po jídle obsahujícím ve větší míře železo dejte sklenici pomerančového džusu. Káva a černý čaj vstřebávání železa potlačují, takže s nimi počkejte až hodinu po jídle.
Vápník
Je nezbytný pro zdravé kosti a zuby i pro dobře fungující metabolismus. Podporuje srážlivost krve, činnost nervové soustavy i svalstva. Jeho příjem je nutné zvýšit již v těhotenství, zejména pak během posledního trimestru. Jelikož se však vápník vylučuje z těla kromě jiného i mléčnou žlázou (kojením), dbejte na jeho zvýšený příjem i po porodu.
Jeho zdrojem jsou mléko a mléčné výrobky (ideálně jogurty s živými bakteriemi), listová zelenina, tofu, ale také tučné ryby, jako je losos nebo sardinky a ořechy. Pokud je však vápník konzumován ve stravě s příliš vysokým obsahem tuků, nevstřebá se a odchází z těla ven.ÚVstřebávání vápníku naopak podporuje vitamin D, takže nezapomínejte na vajíčka.