25. srpna 2015
Z brambor můžete uvařit stovky jídel, vyzkoušejte bramborový nákyp.

Potřebujeme: 750 g brambor, sůl, 300 g brokolice, 2 stroužky česneku, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 600 ml mléka, černý mletý pepř, 2 lžičky worcestrové omáčky, 150 g sýra na strouhání, 100 g šunky, 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 20 g strouhaného parmazánu, petrželka

Postup:
1. Brambory pečlivě opláchneme a uvaříme ve slupce v osolené vodě tak, aby zůstaly pevné. Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky. Košťál oloupeme a nakrájíme na plátky. 

2. Po uvaření brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na zhruba 1/2 cm silné plátky. Poté oloupeme česnek a nakrájíme ho na slabé plátky. 

3. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pokrájený česnek a mouku a krátce opečeme. Pak zalijeme mlékem, důkladně promícháme a necháme vše asi 15 minut vařit. Směs osolíme, opepříme, přidáme worcester. Necháme znovu přejít varem a pak hrnec odstavíme. 

4. Sýr nastrouháme a šunku nakrájíme na nudličky. V míse smícháme brambory, omáčku, brokolici, šunku, hrášek, 100 g sýra a směs dáme do formy vytřené máslem. 

5. Posypeme zbylým sýrem a parmazánem a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 45 minut. Nakonec nákyp ozdobíme petrželkou.

Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2057 kJ/491 kcal
Počet porcí/kusů 4