Pohanková polévka
Suroviny: 100 g pohanky, ?sůl, ?3 brambory, ?1 petržel, ?1 velká mrkev, ?2 jarní cibulky, ?2 lžíce oleje, ?1200 ml zeleninového vývaru, ?4 lžíce uvařených velkých fazolí
Postup:
1. V kastrůlku přivedeme k varu asi 150 ml vody. Osolíme ji a vsypeme do ní propláchnutou pohanku. Pohanku 2-3 minuty povaříme. Poté ji odstavíme a pod peřinou necháme asi 30 minut dojít.
2. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Petržel s mrkví očistíme a pokrájíme na menší kousky. Cibulky opláchneme a nakrájíme nadrobno.
3. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm bílé části cibulek. Přilijeme vývar. Když začne vřít, vložíme do něj kořenovou zeleninu s bramborami a necháme je vařit.
4. Když je zelenina v hrnci měkká, přidáme do polévky pohanku, fazole a cibulovou nať. Vše společně prohřejeme. Polévku dle chuti dosolíme a odstavíme.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1017 kJ/243 kcal
Počet porcí/kusů 4