Grilovaná vepřová panenka s roquefortovým máslem
Suroviny: 800 g vepřové panenky, ?po snítce tymiánu, rozmarýnu a bazalky, ?2 stroužky česneku, ?3 lžíce olivového oleje, ?1 lžíce citronové šťávy, ?hrubá sůl
?Ochucené máslo: ?30 g modrého sýra (roquefort nebo niva), ?50 g másla ?několik kapek brandy, ?špetka citronové kůry, ?hrubě mletý bílý pepř
Postup:
1. Bylinky omyjeme a jemně pokrájíme, česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše přendáme do misky, přilijeme olej a citronovou šťávu a dobře promícháme.
2. Maso nakrájíme na špalíky silné asi 2,5 cm, potřeme je marinádou, zatížíme a necháme hodinu marinovat. Pak je grilujeme asi 8-10 minut z každé strany a před dopečením lehce posypeme čerstvě mletou hrubou solí.
3. Sýr nastrouháme do misky, přidáme změklé máslo a promícháme. Směs ochutíme brandy, citronovou kůrou a pepřem. Vytvarujeme váleček, zabalíme ho do folie a necháme vychladit. Grilovanou panenku podáváme s ochuceným máslem a grilovanou zeleninou.
Doba přípravy 30 (bez chlazení) minut.
1 porce obsahuje 1784 kJ/426 kcal
Počet porcí/kusů 4