11. července 2015
V létě nemáme chuť na žádné omáčky či těžká jídla. Zkuste připravit menu plné ovocné chuti a kombinujte s nejlepším ciderem Strongbow!

Předkrm: Šunka „serrano“ s kozím sýrem, kešu oříšky a malinami
Na 1 porci potřebujeme:
4 plátky šunky serrano, 50g kozího sýra, 10 malin, 20g kešu oříšků, 1 rohlík, olivový olej

Postup:
Šunku serrano smotáme do růžičky a položíme na talíř. V kozím sýru zamícháme polovinu malin. Pokud je sýr příliš tuhý, můžeme přidat lžíci vody. Z rohlíku nakrájíme tenké plátky, které lehce opražíme na olivovém oleji na chipsy. Malými lžičkami vytvarujeme nočky a naaranžujeme mezi šunku, dozdobíme zbylými malinami, kešu oříšky a chipsy z rohlíku. Můžeme použít i bílý chléb.

Hlavní chod: Kachní prsa s třešňovopepřovou omáčkou, domácí bramborové krokety
Na 4 porce potřebujeme:
4 kachní prsa, 50g třtinového cukru, 400g třešní, 0,2l kvalitního červeného vína, 30g sterilovaného zeleného pepře, 2 lžíce kukuřičného škrobu, hrubý pepř, sůl, 2 vetší brambory, 1 vejce, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce strouhanky, pažitka, olej na smažení

Postup:
1. Kůži kachního prsa nařízneme na čtverečky. Pozor, naříznout jen kůži. Osolíme a opepříme. Na rozpálenou pánev za sucha opečeme kachní prsa. Nejdříve kůží dolů do zlatova, poté z druhé strany. Osmažená prsa necháme odpočinout na teplém místě 10-15 min. Mezitím svaříme třešně v červeném víně, přidáme cukr a zelený pepř. Kukuřičný škrob smícháme s vodou tak, aby se v něm nedělaly hrudky, a zahustíme třešňovou omáčku.

2. Brambory uvaříme, oloupeme, nastrouháme a smícháme s vejcem, strouhankou a kukuřičným škrobem. Pažitku nakrájíme nadrobno a lehce vmícháme do brambor. Pozor, čím více mícháme, tím více brambory řídnou. Poté vytvarujeme kuličky. Aby se kuličky nelepily a byly hladké, kapneme do dlaní trošku oleje. V rozpáleném oleji smažíme dozlatova.

3. Na talíře rozdělíme omáčku, kachní prsa rozkrájíme na stejné medailonky, přidáme k omáčce a doložíme bramborovými kroketami.

Dezert: Panna cotta s brusinkami
Na 4 dezerty potřebujeme:
500 ml smetany ke šlehání, 100 ml mléka, 2 sáčky čiré želatiny, 1 vanilkový lusk, 180 g moučkového cukru, 400g mražených brusinek, 180g cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml kvalitního červeného vína,  lesní ovoce, čerstvá meduňka

Postup:
1. Připravíme si 4 skleničky. Želatinu dáme do hrnce a zalijeme mlékem. Chvíli necháme nabobtnat a potom lehce přivedeme těsně pod bod varu. Ihned stáhneme. V dalším hrnci si svaříme smetanu na šlehání, cukr a dužninu vanilkového lusku. Tu získáme tak, že si vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem setřeme obsah, který přidáme do smetany. Vaříme za stálého šlehání, až smetanu přivedeme k varu. V této chvíli snížíme teplotu a šleháme, až smetana zhoustne. Ihned odstavíme z plotny. Přidáme želatinu, vše prošleháme a směs rozdělíme do formiček. Dáme chladit do lednice, až hmota zchladne a ztuhne.

2. Brusinky povaříme v červeném víně, přidáme cukr a zahustíme kukuřičným škrobem. Směs nalijeme do skleniček jako druhou vrstvu dezertu. Necháme vychladnout a zdobíme lesním ovocem a lístky meduňky.