7. července 2015
Naučte se připravit žebírka tak božsky, až si budou všichni olizovat prsty a dožadovat se další porce šťavnatých soust s křupavou lepkavou kůrčičkou.
1 / 2

Jaká si vybrat?
➤ Kratší žebírka dostanete z horní části hrudního koše, která přiléhá k páteři. Jsou šťavnatá a dobře mramorovaná tukem. Pro vysoký objem tuku, křehkost a také kratší čas úpravy jsou stále vyhledávanější. Poohlédněte se po bio vepřovém nebo jehněčím z menšího ekologického chovu, odmění se vám výraznější chutí.
➤ Dlouhá žebírka jsou masitější, pocházejí ze spodní části hrudního koše a dotýkají se břišní části. Jsou tužší, ale po delší tepelné úpravě se maso výborně oddělí od kosti. Aby žebírka zkřehla, naložte je do marinády.

Vepřová žebírka po asijsku
4 až 6 porcí, doba přípravy: 2,5 hodiny + čas na marinování

Suroviny: 1,8 kg rozporcovaných, vepřových žebírek, 150 g nakrájené cibule, 5 rozmačkaných stroužků česneku, 140 g švestkové omáčky, 95 g pálivé chilli omáčky, 80 ml světlé sójové omáčky, 125 ml rýžového vína nebo saké, 175 g medu

Postup:
1. V míse smíchejte cibuli, česnek, všechny omáčky, víno a med. Široký plech pokryjte pečicím papírem, vyskládejte na něj žebírka a potřete polovinou marinády. Dejte odležet do lednice minimálně na 3 hodiny.

2. Troubu předehřejte na 160°C. Žebírka vyndejte z lednice a plech překryjte vrstvou alobalu. Pečte 2 hodiny.

3. Zbytek uchované marinády přendejte do pánve. Vyndejte plech z trouby, odkryjte alobal a opatrně slijte výpek a přidejte ho do pánve. Tekutinu přiveďte k mírnému varu a svařte na polovinu objemu, což zabere přibližně patnáct minut.

4. Teplotu v troubě zvyšte na 180°C. Žebírka přendejte do čistého pekáče a potřete zredukovanou marinádou. Pečte nezakryté dalších 20 minut, dokud maso nezměkne.

Pro asijskou přípravu žebírek je typické rozporcování.

V marinádě se snoubí sladká, kyselá i pálivá chuť.

Další recept na následující straně!

1 / 2