21. června 2015
Ze školní jídelny si pamatujete boloňskou omáčku jako něco odporného. Zkuste si připravit originál, jistě vás nezklame.

Potřebujeme: 1 cibule, 2 mrkve, 1 stonek řapíkatého celeru, 40 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 250 g mletého hovězího masa, sůl, čerstvě mletý pepř, 200 g rajčatové passaty, trochu sušeného oregana, 400 g těstovin tagliatelle, hrst strouhaného parmazánu

Postup:
1. Ze všeho nejdříve si připravte všechnu zeleninu, cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Také mrkev oloupejte, podélně ji rozkrojte a nakrájejte na půlkolečka. Řapík celeru opláchněte pod vodou, odkrojte z něj oba konce a zbytek nakrájejte na tenké plátky. Poté si vezměte k ruce pánev se širokým dnem.

2. Vhoďte do ní máslo, přidejte olivový olej a postavte na mírný oheň. Jakmile se máslo rozpustí a s olivovým olejem splyne v jedno, přidejte do pánve cibuli, mrkev i řapíkatý celer. Hned nato přidejte mleté maso, sůl a pepř, a na mírném ohni to všechno pěkně osmahněte. Nyní k obsahu pánve přidejte rajčatovou passatu s oreganem.

3. Všechno to promíchejte vařečkou a přikryjte pokličkou. Oheň pod pánví ztlumte na velmi mírný a můžete se v klidu vzdálit na dobrou hodinku. Nějakých 15 minut před koncem vaření si vezměte veliký hrnec a naplňte jej 2 litry vody. Hrnec s vodou postavte na silný plamen, přikryjte pokličkou a nechte přijít k varu.

4. Jakmile se voda v hrnci rozklokotá, vsypte do ní sůl a hned poté přidejte tagliatelle. Na silném ohni, ovšem tentokrát bez pokličky, nechte tagliatelle vařit 8 minut. Poté sceďte. Přendejte je do hlubokého talířea zalijte boloňským ragú. Na závěr posypte parmezánem.

Doba přípravy 75 minut.
1 porce obsahuje 2609 kJ/623 kcal
Počet porcí/kusů 4