19. května 2015
Suši původně sloužilo k rychlému občerstvení divadelního publika. Japonská specialita se rozšířila napříč kontinenty a body získává i u českých gurmánů. Kulinárním zážitkem je i jeho domácí příprava.

Ještě před pár lety nikdo netušil, že se rýže zabalená v řase s kouskem čerstvé ryby nebo zeleninou stane jedním z nejpopulárnějších jídel v České republice. Že se suši zařadilo mezi oblíbenou klasiku, potvrzují i statistiky rozvozové služby DameJidlo.cz. Za rok 2013 se suši stalo druhým nejvíce objednávaným jídlem. Jeho domácí příprava je překvapivě snadná, musíte mít ale po ruce správné ingredience. Zážitkem bude nejen konzumace toho zaručeně nejčerstvějšího suši, ale také celý rituál přípravy. Kromě správného dodržení postupu zkuste zapojit i své srdce. Suši zasáhne i vaši duši.

Suši z hnědé rýže
4 rolky, doba přípravy: 1h 20 minut

přísady: 300 g hnědé rýže, 875 ml vody, 2 lžíce rýžového octa, 4 pláty řas nori, 130 g okurky nakrájené na tenké hranolky, 1 mrkev nakrájená na tenké hranolky, wasabi křen, sójová omáčka a nakládaný zázvor k servírování

Zálivka na rýži:  60 ml rýžového octa, 1 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 1 lžíce sladkého rýžového vína

Kuřecí teriyaki: 200 g kuřecích prsou, 50 ml omáčky teriyaki, 1 stroužek rozmačkaného česneku, olivový olej

1. Rýži několikrát propláchněte pod proudem studené vody, až bude odtékat čirá voda. Nechte okapat na sítku po dobu 15 minut.

2. Rýži přendejte do hlubšího hrnce a zalijte 875 ml vody. Přiveďte k varu, snižte teplotu a přikryjte pokličkou. Nechte probublávat po dobu 25 minut, dokud se nevstřebá všechna voda. Odstavte z ohně a nechte přikryté odpočinout po dobu 10 minut.

3. Kuře nakrájené na nudličky promíchejte s česnekem a omáčkou teriyaki. Orestujte a nechte vychladnout.

4. V malém šálku zkombinujte všechny ingredience na zálivku.

5. Teplou rýži přendejte do nekovové nádoby s rovným dnem. Pomocí obracečky poté načechrávejte rýži, aby se od sebe oddělila jednotlivá zrna, a postupně zapracovávejte zálivku. Po jejím vstřebání začněte převracet rýži pomocí rukou, dokud nezchladne, což zabere asi 5 minut. Rýži přikryjte čistou utěrkou, aby nevysychala.

6. Do malé mističky nalijte studenou vodu a přidejte pár kapek rýžového octa. Navlhčete si ve vodě ruce a na bambusovou podložku položte jeden plát řasy, lesklou stranou dolů.

7. Opět si navlhčete ruce a na plát řasy naneste jednu čtvrtinu rýže a pečlivě rozvrstvěte. U protilehlých okrajů nechejte volné 2 cm a vrstvu rýže přitlačte k plátu řasy.

8. Na přední okraj rýže vyskládejte čtvrtinu nakrájených okurek, mrkve a kuřecích kousků. Pomocí podložky začněte suši rolovat směrem od sebe.

9. Pomocí navlhčených prstů přitlačujte náplň, aby nevyklouzla, a postup zopakujte se všemi zbylými ingrediencemi. Každou rolku nakrájejte na 6 kousků a podávejte s křenem wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Suši s lososem a avokádem

Připravte si: 300 g bílé rýže na suši a 430 ml vody.
Rýži zpracujte podle bodů 1 a 2. Dobu vaření ale zkraťte na 12 minut. Lososa a avokádo nakrájejte na proužky široké 1 cm a postupujte podle výše uvedeného návodu.    

Krok za krokem
Poradíme vám pár triků, díky nimž připravíte dobré domácí suši.

Rýži ochlazujte vějířem a současně rychle načechrávejte plastovou obracečkou, aby se od sebe oddělila jednotlivá zrníčka rýže.

Rýži rozprostřete na plát řasy. U předního i protilehlého okraje nechte volné dva centimetry. Palcem naznačte úsek, kam budete pokládat náplň.

Do vyznačeného prostoru rovnoměrně rozprostřete čtvrtinu nakrájené okurky, mrkve a kuřete. Nadzdvihněte bambusovou podložku, přitlačte a začněte rolovat.

Před servírováním nakrájejte každou rolku na šest kousků. Podávejte s křenem wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.