19. dubna 2015
Není to žádná novinka, na chřestu si pochutnávali již před 20 000 lety. Proč jej tedy nezapojit do vaření?
1 / 6

Salát z bílého chřestu
Potřebujete:
600 g bílého chřestu, 4 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, 4 lžíce bílého a černého seznamu
Dresink: 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, 80 ml olivového oleje, sůl, špetka cukru, 5 lžic bílého vinného octa

Postup:
1. Chilli papričku očistíme, česnek oloupeme, vše nasekáme najemno a dáme do misky. Přilijeme olivový olej, osolíme, osladíme a důkladně promícháme. Pak přilijeme vinný ocet, znovu dobře promícháme a necháme odstát.

2. Chřest oloupeme a odstraníme zdřevnatělé konce. Podélně ho nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Vložíme je do vroucí osolené vody a povaříme asi jednu minutu. Pak vodu slijeme, chřest ochladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat.

3. Chřest vložíme do připraveného dresinku. Jarní cibulky nakrájíme na tenké plátky a přidáme společně s koriandrem k chřestu. Opatrně promícháme a necháme asi 30 minut v chladu marinovat.

4. Sezamová semínka opražíme nasucho v rozpálené pánvi, pak je nasypeme na talíř a necháme vychladnout. Slát rozdělíme na talíře a posypeme semínky. Podáváme s pečivem.

Doba přípravy 25 (bez doby marinování) minut.
1 porce obsahuje 1127 kJ/269 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6