Domácí tortellini s rajčatovou omáčkou
Na těsto: 500 g semolinové mouky, 5 vajec, sůl, 1 lžíci olivového oleje, vejce na potření, mouku na posypání válu
Na náplň: 80 g mozzarelly, 100 g sušených rajčat, 80 g ricotty, hrst bazalky, mletý černý pepř
Na omáčku: 2 šalotky, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 2 řapíky celeru, 400 g sterilovaných loupaných rajčat vcelku
Na bazalkové máslo: 100 g másla, 100 ml vody, hrst bazalky
?
Postup:
1. Na vál nasypeme mouku, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, osolíme a zakapeme olejem. Vypracujeme hladké pružné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme asi 1 hodinu odpočinout.
2. Mozzarellu a sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Smícháme je s ricottou, nakrájenou bazalkou, dochutíme solí a pepřem a směs vložíme do cukrářského sáčku.
3. Šalotku, mrkev a česnek oloupeme a spolu s řapíkatým celerem nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a všechnu zeleninu orestujeme. Přidáme sterilovaná rajčata a směs vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Na konec vše rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a bazalkou.
4. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Vykrajovátkem tvoříme kolečka, natřeme je rozšlehaným vejcem a doprostřed naneseme pomocí cukrářského sáčku připravenou náplň.
5. Kolečka přeložíme na půl a okraje pevně stiskneme, aby při vaření náplň nevytekla. Rohy půlměsíčků přitáhneme k sobě a stiskneme. Takto připravené tortellini vaříme v osolené vodě asi 3 minuty.
6. Uvařené tortellini vyjmeme z vody děrovanou naběračkou. V pánvi rozpustíme máslo a rozmícháme ho s vodou dohladka, vše osolíme a opepříme. K máslu přidáme tortellini, necháme je prohřát a přisypeme natrhané listy bazalky. Do talířů nalijeme rajčatovou omáčku, rozdělíme tortellini, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
Doba přípravy 70 (bez odležení těsta) minut.
1 porce obsahuje 3882 kJ/927 kcal
Počet porcí/kusů 4