2. dubna 2015
Obvykle se na Zelený čtvrtek konzumoval hrách a zelí. Velký význam měly také první jarní bylinky.
1 / 6

Špenátová polévka s vajíčkem
Ingredience:
250 g čerstvého špenátu,20 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1000 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce vegety, 200 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, sůl, svazek pažitky

Postup:
1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zeleninovým vývarem, rozšleháme dohladka a necháme zvolna asi 10 minut provařit. Zároveň si uvaříme vajíčka natvrdo.

2. Špenát důkladně omyjeme a necháme okapat. Pak ho nasekáme na větší kousky, vložíme do polévky a necháme vařit. Přibližně po 5 minutách varu přilijeme smetanu, promícháme a vaříme dalších 5 až 8 minut.

3. Hotovou polévku dochutíme solí, vegetou a nasekanou pažitku. Při servírování přidáme do každého talíře polovinu na měsíčky nakrájeného vařeného vajíčka.

Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1367 kJ/327 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6