9. dubna 2017
Nemáte formu na beránka, nevadí, můžete jej upéct bez ní.

Suroviny: 30 g droždí, 50 g krupicového cukru, 400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, asi 250 ml mléka, špetka soli, 1 vejce, 1 žloutek, 50 g másla, 1 vejce na potření, rozinky a bílá tuková poleva na dozdobení

Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, asi 2 lžic hladké mouky a 3 lžic vlahého mléka vymícháme kvásek a necháme ho vzejít. Do zadělávací mísy vsypeme všechnu zbylou mouku. Přidáme zbylý cukr, sůl, kvásek, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo. Přilijeme zbylé mléko a vše dobře propracujeme. Těsto necháme vykynout.

2. Vykynulé těsto rozdělíme na kousky o velikosti vlašského ořechu. Pět kousků necháme větších. Z každého dílku těsta vymodelujeme kuličku.

3. Z malých kuliček těsta vytvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem tělo beránka. Z větších kuliček uděláme hlavičku, ouška a nožičky. Beránka necháme na plechu kynout.

4. Asi po 30 minutách potřeme beránka rozšlehaným vajíčkem a vložíme ho do trouby. Při 180 °C ho pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí mu z rozinek uděláme očíčka. Pomocí bílé polevy dotvoříme zorničky, tlamičku, ouška a kopýtka.

Doba přípravy 140 minut.