28. března 2015
Začíná sezona chřestu, využijte ji a vyzkoušejte některou za našich lahodných polévek.
1 / 6

Chřestový krém s krevetkami
Suroviny:
500 g bílého chřestu, 
sůl, 
cukr, 
200 g krevet, 
2 lžíce oleje, 
40 g másla, 
40 g hladké mouky, 
mletý černý pepř, 
150 ml smetany na vaření, 
4 žloutky, 
trochu citronové šťávy, 
hrst sekané petrželky

Postup:
1.
Chřest oloupeme, zdřevnatělé konce výhonků odřízneme. Pak ho vložíme do 800 ml, kterou jsme osolili a přidali do ní trošku cukru, a asi 15 minut ho necháme vařit. Krevety očistíme a orestujeme na oleji v pánvi.
2. Měkký chřest vyjmeme z hrnce a nakrájíme ho na špalíčky. Vývar přecedíme.
3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme a 15 minut necháme provařit. (Je-li třeba, přidáme trochu vody.)
4. Polévku dochutíme solí, pepřem a cukrem a zjemníme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutky. Nakonec do ní vložíme chřest a krevety a přidáme trochu citronové šťávy a petrželku. Prohřejeme ji (nevaříme!) a odstavíme.

Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1710 kJ/408 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6