14. března 2015
Polévka vás skvěle zasytí a její příprava je velmi rychlá a snadná.
1 / 9

Hrášková polévka
Suroviny: 700 g uzených vepřových žebírek, 1 cibuli, sůl, 3 kuličky pepře, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, špetku strouhaného muškátového oříšku, 1/2 mladého pórku, 1 malou mrkev, 1/4 celeru, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 400 g sterilovaného hrášku

Postup:
1. Žebírka omyjeme, cibuli oloupeme a oboje dáme do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou. Přidáme celý pepř, bobkový list, hřebíčky a muškátový oříšek. Žebírka vaříme na mírném ohni asi 90 minut doměkka.

2. Pórek, mrkev i celer důkladně očistíme. Pórek nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu na větší kousky. Mrkev s celerem dáme do kastrůlku s vroucí osolenou vodou a uvaříme na skus. Zeleninu scedíme a nakrájíme nadrobno.

3. Vařená žebírka vyjmeme, maso obereme z kostí a nakrájíme na kousky. V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku.

4. Vývar přecedíme do jiného hrnce a znovu přivedeme k varu. Hrášek necháme okapat, nasypeme ho do vývaru a vaříme asi 5 minut. Polévku zahustíme jíškou a ještě 15 minut povaříme. Nakonec ji rozmixujeme a vložíme do ní kousky masa s vařenou zeleninou a nakrájeným pórkem. Dobře prohřejeme a podáváme.

Doba přípravy 120 minut.
1 porce obsahuje 1298 kJ/310 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 9