Telecí ragú v paštičkách z listového těsta
Suroviny: 1 listové těsto (500 g), hladkou mouku na podsypání, 1 vejce, 400 g telecí kýty, olej, 50 g anglické slaniny nakrájené na kostičky, sůl, bílý pepř, 120 g žampiónů, 100 ml bílého vína, 100 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany, 50 g parmazánu
Postup:
1. Z listového těsta vyválíme plát o tloušťce asi 2 milimetry. Pomocí formiček vykrajujeme základní kolečka o průměru asi 5 centimetrů. Třetinu koleček dáme na plechy a potřeme je rozšlehaným vejcem.
2. Do zbylých koleček vykrojíme formičkou o průměru 4 centimetry otvor. Vzniklý okraj opatrně dáme na základní kolečka a opět potřeme vejcem. Postup zopakujeme ještě jednou, až nám vzniknou mističky. Dáme je péct do vyhřáté trouby na 180 °C dozlatova.
3. Telecí kýtu nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a nakrájené maso orestujeme společně se slaninou. Okořeníme solí a pepřem a přidáme nadrobno krájené žampiony. Krátce orestujeme, zalijeme vínem a vývarem a chvilku podusíme.
4. Když je maso měkké, zjemníme směs smetanou a dochutíme vše solí a pepřem. Necháme vařit, dokud nám směs nezhoustne. Směs, plníme do upečených "paštiček" z listového těsta. Posypeme parmazánem a necháme krátce zapéct v rozpálené troubě.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1272 kJ/304 kcal
Počet porcí/kusů 12