Vepřová panenka s červenou řepou
Suroviny: 3 menší řepy, 2 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, sůl, 3 lžíce olivového oleje, 2 červené cibule, 2 lžíce medu, 400 ml suchého červeného vína, 1 lžíce piniových oříšků, 800 g vepřové panenky, mletý černý pepř, 1 lžíce nakrájené pažitky
Postup:
1. Řepy důkladně omyjeme, osušíme, položíme na alobal, přidáme oloupané stroužky česneku, tymián, osolíme, zakapeme lžící olivového oleje a dobře zabalíme. Vložíme do vyhřáté trouby a při 220 °C pečeme asi 80 minut. Pak alobal propícháme a řepu necháme vychladnout.
2. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme na osminky. Med nalijeme do hlubší pánve spolu s červeným vínem, přivedeme k varu a svaříme na polovinu. Pak přidáme cibuli, povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Piniové oříšky orestujeme na suché pánvi dozlatohněda.
3. Vychladlou řepu oloupeme, nakrájíme na hranolky a přidáme k cibuli do vinné redukce.
Vepřovou panenku osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme zbylý olej a maso ze všech stran opečeme.
4. Pak panenku přendáme do pekáčku a ve vyhřáté troubě pečeme při 190 °C asi 15 minut.
Hotovou nakrájíme na plátky a podáváme s červenou řepou. Posypeme piniovými oříšky, nasekanou pažitkou.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1507 kJ/360 kcal
Počet porcí/kusů 4