29. ledna 2015
Příprava polévek vám nezabere moc času a jsou tak dobré, když je venku chladno ;-)
1 / 8

Květáková polévka se žemlovými knedlíčky
Suroviny:
400 g květáku, 1 cibule, 50 g másla, 700 ml zeleninového vývaru, 100 g taveného sýra, 100 ml 33% smetany, sůl, mletý černý pepř, mletý muškátový oříšek, 3 rohlíky, 3 lžíce mléka, 1 vejce, hrst nasekané petrželky, 2 lžíce strouhanky 
svazeček pažitky

Postup:
1. Květák očistíme a rozebereme na jednotlivé růžičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm cibuli.

2. Přidáme růžičky květáku, vývar a vaříme asi 15 minut. Nakonec v polévce necháme rozpustit tavený sýr. Polévku rozmixujeme dohladka. Zjemníme ji smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

3. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Vložíme je do mísy a přidáme k nim mléko, rozšlehané vejce a petrželku. Promícháme a dochutíme solí a pepřem. Těsto na knedlíčky zahustíme strouhankou a necháme odpočinout.

4. Z hmoty vytvarujeme kulaté knedlíčky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut. Vyjmeme je a necháme okapat. Hotovou polévku rozdělíme do misek, doplníme žemlovými knedlíčky a posypeme nasekanou pažitkou.

Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1569 kJ/375 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 8