2. ledna 2016
 | 
Foto: Dagmar Hájková
Lákají vás barvami a tvary, jen nevíte, jak na ně? Zjistili jsme, odkud jsou, jak chutnají a jak se do nich nejlépe zakousnout...
1 / 7

Jen vyzrálé ovoce má tu správnou chuť!

Stává se vám, že stojíte nad regálem plným ovoce nejroztodivnějších tvarů a barev a váháte, zda koupit či ne? My říkáme – kupte a ochutnejte! Jen tak zjistíte, co obohatí váš jídelníček a čemu se napříště vyhnete… Jediným úskalím, které na vás číhá, je to, zda je ovoce zralé, protože většinou jen teh­dy mu můžete přijít na chuť…

Naštěstí se z velké části prodává po kusech a to je pro ochutnávání výhoda. U druhů, které na pultech našich obchodů takřka zdomácněly, jsme se zralost naučili rozeznat snadno. A naučíme se to také u všech dalších. Zralé fíky jsou měkké na dotek a bílý povlak není na závadu. Zralost granátového jablka signalizují malé skvrnky a tu­há slupka, kopírující obsah plodu. Papája je zabarvená dožluta a má malé skvrnky. Kaki je velmi měkké a načervenalé. Liči, rambutan a nebo kumkwat se dovážejí pouze zralé. Přejeme vám dobrou chuť!

Physalis − jižní Amerika – Andy
Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech. Žlutavooranžové plody jsou chráněny kalichem. Mají sladkokyselou, aromatickou chuť. Jsou oblíbené jako dekorace. Jíme je syrové, dají se zavařovat, použít do chutney nebo marmelád, salátů, šťáv…

1 / 7