19. prosince 2014
Vyzkoušejte letošní Vánoce jinou rybí polévku!
1 / 7

Jihočeská rybí štědrovečerní polévka
Suroviny:
400 g rybích vnitřností a hlava z kapra, sůl, 
1 cibule, 50 g hladké mouky, 100 g másla, 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, špetka muškátového květu, pepř, 1 vaječný žloutek, 100 ml smetany, 1 houska

Postup:
1. Rybí hlavy očistíme a odstraníme žábry a oči. Hlavy omyjeme a vložíme je do hrnce s osolenou vodou. Přidáme odřezky z kapra a oloupanou rozkrojenou cibuli. Pozvolna uvaříme doměkka.

2. Polévku přecedíme, maso obereme od kostí. Z mouky a poloviny másla připravíme světlou jíšku, vmícháme ji do vlažného vývaru a vaříme asi 20 minut.

3. Mrkev, celer a petržel dobře očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Opečeme je na zbylém másle a dáme do zahuštěného vývaru. Přidáme omyté vnitřnosti a obrané rybí maso a na mírném plameni vaříme 10 minut.

4. Polévku dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí a zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně. Housku nakrájíme na kostičky, opečeme na másle a dáme ji jako vložku do polévky. Ozdobíme petrželkou.

Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2090 kJ/499 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 7