8. prosince 2014
Perníčky se musí trochu uležet, proto je ideální začínat vánoční pečení právě s nimi.
1 / 6

Perníkoví panáčci
Suroviny:
150 g nerafinovaného řepného cukru, 150 g medu, 150 g másla, 500 g hladké mouky, 10 g kakaa, 1 vejce, 1/2 lžičky koření do perníku (hřebíček, muškátový oříšek, skořice), 1 sáček jedlé sody, 1/2 bílku na potření 
Poleva na zdobení: 1/2 bílku, 
80 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, potravinářská barva

Postup:
1. Cukr, med a máslo rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Mouku smícháme s kakaem, přidáme vejce, koření, sodu, rozehřátou medovou směs a zpracujeme tužší těsto. Těsto zabalíme do folie a uložíme na 24 hodin do chladničky.

2. Pak těsto znovu důkladně propracujeme a rozválíme na plát silný 5 mm. Z těsta vykrájíme formičkou malé panáčky. Rozložíme je na plechy a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

3. Po upečení je ihned horké potřeme bílkem a necháme vychladnout na kovové mřížce.

4. Cukr utřeme s bílkem a citronovou šťávou na hladkou lesklou polevu. Část obarvíme různými potravinářskými barvami, naplníme je do malých papírových kornoutků ozdobíme. Polevu necháme zaschnout

Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 470 kJ/112 kcal
Počet porcí/kusů 40

1 / 6