8. prosince 2014
Pokud také hledáte způsoby, jak si období před koncem roku co nejvíce zpříjemnit, vydejte se s námi na cestu poznávání tajů francouzské kuchyně.

Právě ta se může stát vaší odměnou za celoroční snažení a úspěšné posunutí se v čase opět o rok dále. Jedním z nejtypičtějších francouzských jídel, kterému se dostává vysoké obliby také v Česku, jsou šneci servírovaní na několik způsobů. Zajímavostí je, že dnes víceméně luxusní pokrm byl u nás dříve postním jídlem chudiny, který se díky své výjimečnosti a lahodné chuti velmi rychle přenesl na stoly vybraných restaurací. Dnes jsou šneci považováni za typické vánoční jídlo, jemuž se díky nenáročnému transportu můžeme oddávat téměř celoročně. Přesto je u nás restaurací podávajících ty pravé šneky pomálu.

Jednou z nich je známá pražská restaurace School nacházející se na Smetanově nábřeží 22 na Praze 1. V lokalitě, kterou oceníte zejména v zimním období, neboť zde můžete podlehnout kráse velkoměsta zahaleného nejen do vánoční výzdoby, ale také do sněhového hábitu, pod nímž se skrývá tajemná a dechberoucí historie.

Výhled na hradčanské střechy pocukrované první sněhovou vrstvou je tím prvním, co si vás po vstupu do restaurace získá. V kombinaci s moderním interiérem se v člověku rozmáhá pocit, jako by se ocital spíše v nějaké pohádce, jejímž tématem je vysoká gastronomie, pro kterou se ve francouzštině vžil pojem Haute cuisine. Podobně jako se v módě používá označení Haute couture pro oděvy té nejvyšší kvality, označuje Haute cuisine vysokou gastronomii. Tu charakterizují pečlivě vybrané a servírované pokrmy z prvotřídních ingrediencí, k nimž lze ochutnávat výborná vína. Navzdory vysoké kvalitě jsou ceny pokrmů v restauraci School velmi příjemné a nastavené tak, aby byly dostupné každému.

Šneci po portugalsku

  

Což kvalitě ovšem body neubírá. Důkazem toho je pestré, pravidelně obměňované menu připravované s citem pro detail i konkrétní roční období. A jak již bylo uvedeno, typickým vánočním pokrmem jsou šneci. Proto si je můžete v restauraci School užít hned na 4 způsoby. Prvním z nich jsou šneci po portugalsku s chilli a grilovanou bagetou. Milovníci francouzského Burgundska jistě sáhnou po šnecích po burgundsku s grilovanou bagetou a pro ty, kteří preferují saláty, jsou nachystáni šneci smažení v bylinkové krustě na listech salátu podávaní s bylinkovým dipem. Hledáte spíše jídlo masité chuti? Pak vyzkoušejte šnečí ragú s anýzovým likérem a křehkou zeleninou, k čemuž šéfkuchař doporučuje jasmínovou rýži.

Šneci po burgundsku

Kromě tradičních šneků si můžete v restauraci School pochutnávat také na zimních specialitách. Mezi ně patří například mušle svatého Jakuba, pečené avokádo s pošírovaným vejcem ve vegetariánské variantě či steak z tuňáka v sezamové krustě s pikantní tygří krevetou. Pro mlsné jazýčky si tým restaurace připravil delikatesu v podání datlové bábovičky se slaným karamelem a domácí vanilkovou zmrzlinou.

Šneci smažení v bylinkové strouhance

Inu, další rok je opět téměř za námi a nám nezbývá nic jiného než vám popřát krásný rok nový a hlavně… dobrou chuť! Kvalitní jídlo je pro kvalitní život základem, v restauraci School vás naučí mu rozumět.